söndag 25 februari 2024

Provning av mousserande vin

Bilden ovan har jag lånat av väninnan, tillika gästen P.
Denna vecka förde dryckeskunskapskursen oss till de mousserade vinernas förlovade land.
Man får en inköpslista via kursen. Vinerna förväntas man spotta ut.
Nåväl.
Aktuella viner i denna provning var:
Produktbild för Chapel Hill

MOUSSERANDE VIN VITT TORRT

Chapel HillSparkling Chardonnay
200 ml
Produktbild för Prosecco

MOUSSERANDE VIN VITT TORRT

ProseccoPizzolato
200 ml
Produktbild för Pongrácz

MOUSSERANDE VIN VITT TORRT

PongráczBrut
750 ml
Produktbild för Castiôn

VITT VIN SÖTT

CastiônMoscato d'Asti, 2022
750 ml
Produktbild för Privat

MOUSSERANDE VIN VITT TORRT

PrivatBrut Nature Reserva, 2021
750 ml
Produktbild för Vve Fourny & Fils

TORR CHAMPAGNE

Vve Fourny & FilsBlanc de Blancs Brut Premier Cru
750 ml
Lättsaltade chips brukas anses vara en bra kombination till mousserande. Sagt och gjort.
Vi hällde upp alla viner (i enlighet med lärarens råd) samtidigt. För att kunna jämföra vinerna med varandra.
Det kanske låter tramsigt - men det är kul och enormt lärorikt att verkligen ta sig tid att känna in smaker och dofter och jämföra dem.
Under veckan har vi även läst på om tankmetod, flaskmetod (="Champagnemetoden") och transfermetod.
Nå de billigaste varianterna tappade sina bubblor ganska omgående (vi satt visserligen i kanske 5 timmar och jämförde så det kanske är för mycket begärt, men bra att komma ihåg, det finns anledning till att vissa är betydligt dyrare)
Jag rekommenderar verkligen denna umgängesform!
Otroligt kul att göra tillsammans med vänner.
Och man lär sig enormt mycket dessutom!
I de varianter som ingick i denna provning utmärkte sig champagnen.
Den var omöjlig att missa - den enda med brödighet, lång eftersmak och bubblor som inte ebbade ut under hela kvällen.
Men vi tänkte att eftersom både cavan och den sydafrikanska var framställda enligt samma metod som champagnen så borde de ha förutsättningar att svara upp i kvalitet  - kanske om man gick upp någon prisklass så kanske...?
Återstår att se.
Orsaken till proseccos populäritet är för oss en gåta - billigt förvisso, men då är både cava och sydafrikanen inte mycket dyrare (och det finns ju billigare varianter av dessa som är bra ändå)
Chapel hill, kvällens billigaste, säger inget mer.
Något som ingen av oss testat tidigare och som verkligen fungerade prima ihop med efterrätten var Moscato d'Asti - den kommer vi nog att köpa igen. Som dessertvin! Väldigt prisvärd!
Temat på maten känns värt att nämna: tema semlor
Skaldjurssemla (brichebröd) till förrätt
Fiskburgare till huvudrätt (vi tycks ha missat att fotografera denna)
Och vanliga semlor, i miniformat till efterrätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar