Jag är väldigt förtjust i kladdkakor. I alla dess former. Därför har jag samlat ihop de godaste jag har gjort under senaste året! Alla bygger på en och samma grundats - och så lägger man till litet specifika ingredienser beroende på vilken kladdkaka man önskar! Vid tex mazarinkladdkaka minskar man på andelen mjöl som ersätter med mandelmjöl. För att ta ett exempel. Ingredienser som är specifika för respektive kladdkaka har jag fetmarkerat - övriga ingredienser ingår i grundreceptet.
Grundrecept kladdkaka
150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Mazarinkladdkaka
150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
125 g mandelmjöl
2 dl vetemjöl
Glasyr
2 dl florsocker
1 msk pressad citron
1 msk hallonsaft om du vill ha rosa färg
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Blanda florsocker och pressad citron. Bred glasyren över kladdkakan och låt stelna.
Morotskladdkaka
3 morötter (medelstora)
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
2 krm malen ingefära
3 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
Cream cheese frosting
300 g färskost
75 g smör (mjukt och rumstempererat)
1,5 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Skala och riv morötterna fint.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
I en bunke blandar du försiktigt ihop rivna morötter, smör, strösocker, kanel, kardemumma, ingefära, ägg, vetemjöl och farinsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
Fodra en form som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (helst över natten eller minst 4 timmar) innan du dekorerar med cream cheese frosting och serverar.
Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop smör och färskost till en krämig smet med elvisp.
Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott.
Lägg frostingen i en spritspåse och dekorera din kladdkaka eller bre ut den på kladdkakan.
Semmelkladdkaka
- 150 g smör200 g mandelmassa2,5 tsk hela kardemummakärnor3 st ägg2 dl strösocker2 msk vaniljsocker2 krm salt2 dl vetemjölServering:ca 4 dl vispgrädde
Kanelbullekladdkaka
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker
pärlsocker (till garnering)
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra din springform och använd ströbröd på kanterna.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
Bland försiktigt ihop smör, strösocker, 1 msk kanel, ägg, vetemjöl, kardemumma och vaniljsocker i en bunke bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
Lägg 1,5 dl av smeten i en skål och blanda ihop det med 2 msk malen kanel och farinsocker.
Nu har du alltså en ljusare smet och en mörkare smet.
Häll upp den ljusare smeten i formen.
Lägg den mörkare smeten i en spritspåse och spritsa ut ett kanelbullemönster på kakan. Har du ingen spritspåse kan du klicka ut mönstret med en sked eller hälla ut det med en bägare. Toppa med pärlsocker.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet (helst över natten) innan du serverar den.
Rabarberkladdkaka med vit choklad
100 g choklad- vit
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker + 1/2 msk
2,5 dl vetemjöl + 1 msk
200 g rabarber
Tillbehör
ca 2 tsk florsocker
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader C.
Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
Rör i ägg, 2 dl socker och 2 1/2 dl mjöl. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
Ansa och skiva rabarbern. Blanda den med 1/2 msk socker och 1 msk mjöl. Fördela rabarbern över smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills kakan är torr på sidorna men lite kladdig i mitten. Låt den svalna och ställ in i kyl.
Servera kakan med vispad grädde.
Key Lime kladdkaka
200 g vit bakchoklad
150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ca 1 krm salt
2 dl vetemjöl
3 ägg
Key lime pie-topping
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk sötad, sötad [à 397 g]
2 msk limeskal
1 dl limejuice [ca 3 stycken limefrukter]
Sätt ugnen på 175 grader C.
Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det svalna.
Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke. Blanda med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form som är 20 cm i diameter och som du fodrat med bakplåtspapper.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter medan du gör key lime pir-toppingen.
Key lime pie-toppingLägg alla ingredienserna till toppingen i en bunke och vispa försiktigt samman till en jämn smet för hand.
Skeda försiktigt upp fyllningen på kladdkakan (häller du på allt på en gång så kommer du inte få tydliga lager då mitten av kladdkakan fortfarande är väldigt lös vid det här laget).
Grädda kladdkakan med toppingen i ytterligare 10 minuter.
Saffranskladdkaka med mandel
En julig hybrid mellan semmelkladdkaka och saffranskladdkaka!
Ingredienser
0,5 g saffran
0,5 tsk vatten
150 g smör
100 g mandelmassa
2 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
Dekoration:
Mandelspån
Pärlsocker
Vispad grädde vid servering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröa kanterna.
Blanda saffran och vatten i en bunke för att få ut färg och smak.
Smält smöret och låt svalna något.
Riv mandelmassan i bunken med saffran, tillsätt smör och socker samt ett ägg i taget och rör samman.
Tillsätt mjölet och rör till en jämn smet, fyll formen med smeten och toppa med hyvlad mandel och pärlsocker.
Baka mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
Dekorera med vispad grädde.
Pepparkakskladdkaka
150 g smör1 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl sirap2 msk vaniljsocker3 ägg1 msk kardemumma1 msk kanel1/2 msk nejlika1/2 tsk ingefära
Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Saffranskladdkaka med vit blockchoklad
150 g smör1 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl2 msk vaniljsocker3 ägg100 g vit choklad1 gr saffran
Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret i en kastrull. Rör ner den rivna vita chokladen Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 ägg
100 g vit choklad
1 gr saffran
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner den rivna vita chokladen Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Saffranskladdkaka med kokos
150 g smör1 1/2 dl strösocker1 dl vetemjöl2 msk vaniljsocker3 ägg1,5 dl kokos1 gr saffranSätt ugnen på 175 grader.Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl kokos
1 gr saffran
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Vanlig kladdkaka
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1/2 dl mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar