torsdag 8 februari 2024

10 olika kladdkakor; mazarin-, morots-, key lime pie- kanelbulle-, semmel-, rabarber- , pepparkaks-, saffran-& vit ckoklad-, saffran- & kokos och en helt vanlig kladdkaka

Jag är väldigt förtjust i kladdkakor. I alla dess former. Därför har jag samlat ihop de godaste jag har gjort under senaste året! Alla bygger på en och samma grundats - och så lägger man till litet specifika ingredienser beroende på vilken kladdkaka man önskar! Vid tex mazarinkladdkaka minskar man på andelen mjöl som ersätter med mandelmjöl. För att ta ett exempel. Ingredienser som är specifika för respektive kladdkaka har jag fetmarkerat - övriga ingredienser ingår i grundreceptet
.

Grundrecept kladdkaka

150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.

Mazarinkladdkaka

150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
125 g mandelmjöl
2 dl vetemjöl

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk pressad citron
1 msk hallonsaft om du vill ha rosa färg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.
Blanda florsocker och pressad citron. Bred glasyren över kladdkakan och låt stelna.


Morotskladdkaka

3 morötter (medelstora)
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
2 krm malen ingefära
3 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
Cream cheese frosting
300 g färskost
75 g smör (mjukt och rumstempererat)
1,5 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Skala och riv morötterna fint.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
I en bunke blandar du försiktigt ihop rivna morötter, smör, strösocker, kanel, kardemumma, ingefära, ägg, vetemjöl och farinsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
Fodra en form som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (helst över natten eller minst 4 timmar) innan du dekorerar med cream cheese frosting och serverar.
Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop smör och färskost till en krämig smet med elvisp.
Tillsätt florsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott.
Lägg frostingen i en spritspåse och dekorera din kladdkaka eller bre ut den på kladdkakan.

    Kanelbullekladdkaka

    150 g smör
    2 1/2 dl strösocker
    3 msk malen kanel
    2 tsk malen kardemumma 
    3 ägg
    2 dl vetemjöl
    2 msk vaniljsocker
    0,5 dl farinsocker
    pärlsocker (till garnering)
    Sätt ugnen på 175 grader. Smöra din springform och använd ströbröd på kanterna.
    Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
    Bland försiktigt ihop smör, strösocker, 1 msk kanel, ägg, vetemjöl, kardemumma och vaniljsocker i en bunke bara precis tills det går ihop till en jämn smet.

    Lägg 1,5 dl av smeten i en skål och blanda ihop det med 2 msk malen kanel och farinsocker.
    Nu har du alltså en ljusare smet och en mörkare smet.
    Häll upp den ljusare smeten i formen.
    Lägg den mörkare smeten i en spritspåse och spritsa ut ett kanelbullemönster på kakan. Har du ingen spritspåse kan du klicka ut mönstret med en sked eller hälla ut det med en bägare. Toppa med pärlsocker.
    Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
    Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet (helst över natten) innan du serverar den.

  1. Semmelkladdkaka

  2. 150 g smör
    200 g mandelmassa
    2,5 tsk hela kardemummakärnor
    3 st ägg
    2 dl strösocker
    2 msk vaniljsocker
    2 krm salt
    2 dl vetemjöl
    Servering:
    ca 4 dl vispgrädde
  3. Rabarberkladdkaka med vit choklad

    100 g choklad- vit
    150 g smör
    3 ägg
    2 dl strösocker + 1/2 msk
    2,5 dl vetemjöl + 1 msk
    200 g rabarber
    Tillbehör
    ca 2 tsk florsocker
    3 dl vispgrädde
    Sätt ugnen på 175 grader C.
    Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
    Rör i ägg, 2 dl socker och 2 1/2 dl mjöl. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
    Ansa och skiva rabarbern. Blanda den med 1/2 msk socker och 1 msk mjöl. Fördela rabarbern över smeten.
    Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills kakan är torr på sidorna men lite kladdig i mitten. Låt den svalna och ställ in i kyl.
    Servera kakan med vispad grädde.


    Key Lime kladdkaka

200 g vit bakchoklad
150 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ca 1 krm salt
2 dl vetemjöl
3 ägg
Key lime pie-topping
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk sötad, sötad [à 397 g]
2 msk limeskal
1 dl limejuice [ca 3 stycken limefrukter]
Sätt ugnen på 175 grader C.
Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det svalna.

Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke. Blanda med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form som är 20 cm i diameter och som du fodrat med bakplåtspapper.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter medan du gör key lime pir-toppingen.
Key lime pie-toppingLägg alla ingredienserna till toppingen i en bunke och vispa försiktigt samman till en jämn smet för hand.
Skeda försiktigt upp fyllningen på kladdkakan (häller du på allt på en gång så kommer du inte få tydliga lager då mitten av kladdkakan fortfarande är väldigt lös vid det här laget).
Grädda kladdkakan med toppingen i ytterligare 10 minuter.

Saffranskladdkaka med mandel

En julig hybrid mellan semmelkladdkaka och saffranskladdkaka!
Ingredienser
0,5 g saffran
0,5 tsk vatten
150 g smör
100 g mandelmassa
2 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
Dekoration:
Mandelspån
Pärlsocker
Vispad grädde vid servering

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröa kanterna.
Blanda saffran och vatten i en bunke för att få ut färg och smak.
Smält smöret och låt svalna något.
Riv mandelmassan i bunken med saffran, tillsätt smör och socker samt ett ägg i taget och rör samman.
Tillsätt mjölet och rör till en jämn smet, fyll formen med smeten och toppa med hyvlad mandel och pärlsocker.
Baka mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
Dekorera med vispad grädde.

Pepparkakskladdkaka

150 g smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl sirap
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 msk kardemumma
1 msk kanel
1/2 msk nejlika
1/2 tsk ingefära

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.

Saffranskladdkaka med vit blockchoklad

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 ägg
100 g vit choklad
1 gr saffran

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner den rivna vita chokladen Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.

Saffranskladdkaka med kokos

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl kokos
1 gr saffran
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.

Vanlig kladdkaka

100 g smör
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1/2 dl mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och häll i de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kaka mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kladdkakan svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar