I höstas kom vi överens med våra vänner P. och J. att vi skulle kunna gå en kurs i dryckeskunskap tillsammans vid Örebro Universitet.
Alla föreläsningar sker på distans - men provningarna ska man utföra själv.
Provningarna består av 6 olika viner under de 4-5 första veckorna - sedan är det öl, sprit och alkoholfritt.
Läraren betonar att man inte måste testa allt och att det är viktigt att man spottar ut vinet - det är ju vinPROVNING det är frågan om.
Nja, just detta tar vi kanske litet försiktigt med.
Inför denna vecka hade P. införskaffat de 6 viner som ingick denna vecka.
Nå för 4 personer blir det litet mycket - dessutom hade de kvar större delen av föregåendes veckas viner, öppnade i kylen.
Vi testade därför 4 av de 6 utvalda:
Orballo Albariño (750 ml), nr 2696, pris 151 kronor Friskt & Fruktigt – utan fatkaraktär –klockvärden: Sötma 1, fyllighet 3-4, fruktsyra 9-10•
Allesverloren Chenin Blanc (750 ml), nr 75986, pris 121 kronor Fylligt & Smakrikt – med fatkaraktär – klockvärden: Sötma 1,fyllighet 6-7, fruktsyra 9-10•
Château de Pierreux, Beaujolais (750 ml), nr 2293, pris 141 kronor Mjukt & Bärigt – klockvärden: Fyllighet 4-5, strävhet 4-5,fruktsyra 9-10•
Bonterra Zinfandel (750 ml), nr 22620, pris 147 kronor Fruktigt & Smakrikt rött – klockvärden: Fyllighet 8-9, strävhet7-9, fruktsyra 8-10
Istället för att chansa hejvilt på vilket vin som var i vilket glas visste vi vad vi hade i respektive glas och skulle uttrycka vad vi fann i synintryck, doft och smak.
Svårare än man kan tro. Vissa smaker är ju högst personliga men om ett vin har mycket strävhet, sötma mm det är lika för alla - det fanns ett facit som vi tittade på då vi var färdiga. Nope - vi har en hel del kvar att lära oss.
På tentan sedan ska man faktiskt fylla i en sådan och då kan det vara bra att ha övat innan.
Vilken otrolig energiinjektion - de hade lagt ner så mycket tid med planering inför vinprovningen. Vi tog verkligen tid på oss med provningen.
Jag lärde mig enormt mycket.
Och det var sååå kul.
Nu på morgonen kastade jag mig in och beställde dryckerna som ska testas under mousserande veckan om 2-3 veckor, då vi ska ses igen.
Det ingick två roséviner som P. hade köpt in. Men det började bli väl många öppnade flaskor.
De hade dessutom kvar en hel del från veckan innan varför vi provade två öppnade flaskor från föregående vecka:
Barolo Albe G.D. Vajra (750 ml), nr 2398, pris 281 kronorErsätt med: Stramt & Nyanserat – med fatkaraktär – klockvärde: Fyllighet 9-10, strävhet 9-10,fruktsyra 9-10•
Riesling Beerenauslese, Dr Loosen, (187 ml) nr 5364, pris 150 kronor – klockvärden: Sötma 8-10, fyllighet 6-8,fruktsyra 9-10
En perfekt avrundning av en toppenkväll!
Vi ses den 23/2...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar