måndag 29 juli 2024

Lenas och Arvids asiatiska afton

Nyss hemkomna från vår japanska resa undrade Arvid om vi inte skulle laga mat ihop. Varför inte med asiatiska smaker?
Förrätt

Tonfisk- och melontartar på rischips

ca 250 g tonfiskfilé (färsk)

300 g vattenmelon

2 salladslökar

1 tsk färsk ingefära, riven

1 tsk sesamolja

1 tsk japansk soja

1 tsk flingsalt

ca 10 droppar sriracha

0,5 limefrukt, finrivet skal

1 kruka färsk koriander

0,5 dl chilisesamfrön

1 pkt räkchips

Srirachamajonnäs

2 äggulor

2-3 dl rapsolja

sriracha (efter smak)

Börja med att skära tonfisken och melonen i små tärningar. Skär löken i små bitar. Lägg i en skål.

Tillsätt sesamolja, riven ingefära, soja och några droppar srirachasås och salt. Blanda försiktigt och smaka av och se om det behövs mer salt. Ställ svalt.

Vispa äggulorna i en bunke och tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning. Smaksätt majonnäsen med srirachasås och smaka av med salt.

Fördela tonfiskblandningen på räkchipsen. Ringla över srirachamajonnäs. Toppa med sesamfrön, koriander och spritsa srirachamajonäs över.

Huvudrätt:

Kyckling- och grönsakswok "yakitori"

3 dl ris

500 g kycklingfilé, strimlad

2 msk neutral olja

1 dl mirin

1,5 msk strösocker

1 dl japansk soya

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor, finriven 

40 g färsk ingefära, finriven 

250 g broccoli, i buketter

2 paprikor, gul och röda, tärnade

1 zucchini, tärnad

2 salladslökar, skivade

1/2 dl rostade sesamfrön

Blanda olja, mirin, socker, soya, salt, vitlök och ingefära . Blanda hälften av marinaden med kycklingstrimlorna. Spara resten. Låt kycklingen marinera i minst 10 minuter.  Kryn kyckling i 2 msk olja i tre minuter.  Krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsakerna och resterande marinad tills allt har en fin färg. Servera med ris och garnera med sesamfrön


 Japansk ostkaka med tre ingredienser 

250 g färskost

400 g kondenserad mjölk (1 liten burk, sötad)

4 ägg

Separera gulor och vitor.

Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Ställ åt sidan.

Vispa gulorna poröst.

Tillsätt färskosten till gulorna och fortsätt att vispa.

Tillsätt den kondenserade mjölken.

Vispa till en jämn smet.

Vänd ner vitorna i smeten och rör om.

Använd en springform, 2o cm, med hög kant.

Klä botten med bakpapper.

Hälli smeten i formen.

Klä utsidan med aluminiumfolie.

Ställ formen i vattenbad.

Grädda i ugnen på nedersta falsen, 45-50 min 180grader undervärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar