lördag 12 december 2009

Hallontryffel, Blåbärstryffel och chokladglaserade mandelmassbollar fyllda med mandel o russin

Så här inför julen passar vi på att använda redan beprövade såväl som nya recept. Hallon- och Blåbärstryfflarna är nya bekantskaper, men de kommer att bli prövade vääldigt många gånger framöver, de vart riktigt, riktigt goda. Min hantlangare tyckte att det var riktigt gott, vilket syntes.

Nedan en bild av blåbärs-, respektive hallonfyllningen innan de har skurits upp och doppats i vit respektive mörk choklad.
Hallontryffel
 • 150 g frysta hallon
 • 1 dl grädde
 • 1 msk honung
 • 300 g mörk choklad i bitar
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna. Blåbärstryfflarna nedan smakar väldigt likt "Åres Blåbärstryffel", tycker jag (vilket var litet av avsikten, för dem är jag väldigt förtjust i).
Blåbärstryffel
 • 150 g frysta blåbär
 • 1 dl grädde
 • 1 msk honung
 • 300 g vit choklad i bitar.
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de upptinade blåbären (häll först bort vätskan som uppkom vid tiningen - tack Magda!) och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i vit smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna.

Mandelmassbollarna har hängt med sedan jag var liten. Rekommenderas varmt.
Chokladglaserade mandelmassbollar fyllda med mandel o russin

 • 500 g mandelmassa,
 • 1 pkt russin,
 • 2 dl skållad mandel.
Skär ut lagom stora bitar av mandelmassan (ungefär i storleksordningen som halva tummen). Rulla till en boll och kläm in 2 russin och en mandel i varje boll. Glacera med choklad över halva bollen. Låt stelna.

4 kommentarer:

 1. Åh, dina blåbärstryfflar ska jag testa! Letade faktiskt efter ett recept idag!

  Må gott!
  http://husprojektet.bloggplatsen.se

  SvaraRadera
 2. blåbärstryfflarna var himmelska! Testade att göra dom idag på morgonen... dock förstår jag inte hur man ska lyckas doppa dom i chokladen då mina blev ganska lösa kort efter man tagit upp dem ur frysen, så jag hällde chokladen över dem istället. Vackra blev de kanske inte men ack så goda!

  SvaraRadera
 3. Magda! Jag hoppas att Du kan läsa detta, jag fattar inte hur man ska lämna inlägg på Din blogg, tyvärr. Vad kul att Du gillade blåbärstryfflarna. Du har helt rätt jag frös in dem innan jag doppade dem i vit choklad. Senare testade jag med att låta blåbären tina ordentligt och hällde bort vätskan som då uppkom. Då blev hela massan betydligt mer lättbearbetad...

  SvaraRadera
 4. Åh, det gör ingenting. Är inte så aktiv där.
  Va bra att det inte bara var jag! :) Tack för tipset. Då ska jag testa det nästa gång, till hösten får man testa hur de bli med färska blåbär... mums jag längtar redan!
  Tack! och trevlig vår :)

  SvaraRadera