söndag 6 december 2009

Pepparkakor a la Lomakka och Laxfyllda Saffransgifflar

Pepparkaksdegar som lutar sig tillbaka på detta recept, utropar jag helt egenmäktigt till fullständigt ohotade vinnare till epitetet: "Godaste pepparkaksdegen och pepparkakorna i stada".

Receptet, för att göra en kort historia lång, kommer från min mamma som, någon gång i förhistorisk tid, fick det av en granne. Grannen hette mycket riktigt Lomakka i efternamn, därav namnet.

Under hela min barndom gjorde vi en dubbel sats någon gång under december (aldrig annars, det är litet som Kalle Anka firar jul - den SKA bara ses en gång om året annars försvinner litet av mystiken). Dagen därpå, då alla kryddor fått möjlighet att dra in, var det dags för att baka.

Av någon anledning försvann halva degen mellan tidpunkten att den var färdig tills dess att det var dags att kavla ut den. Märkligt...
Ett litet pinsamt sidospår; även i vuxen ålder har det hänt att jag gjort en extra sats (bara under december månad, självfallet), men då uteslutit bikarbonaten - bara för att äta. Degen ÄR farligt god. Tycker jag. Använd gärna oöppnade kryddpåsar så att ingen smak har dunstat. Ta inte mer än angivet av INGEFÄRAN, det kan resultera i en mer "stickig smak" än önskat.

Pepparkakor a la Lomakka, 1 sats,
  • 3 hg smör, smältes
  • 5 dl socker + 1 dl sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 1 msk nejlikor
  • 1 tsk ingefära

Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.

  • 10 dl vetemjöl
  • 1 struken msk bikarbonat

Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten.

Ca 2 dl mjöl ytterligare behövs till utbaket. Kavla ut och gör valfria pepparkaksfigurer. Grädda i 175 grader Celsius tills pepparkakorna erhållit en fin färg.

Tveka inte att dubblera satsen. Den kommer att gå åt, på ett eller annat sätt...

Gifflarna nedan är inte söta, utan mer "matgifflar". Perfekta att äta då man samlas några stycken för att till exempel göra julpyssel, då det vore smidigt att kunna äta där man sitter, oavsett om det är på golvet eller vid bordet.

Eller till drinken före middagen - men då ska de göras ganska små i storlek.

Maken och jag gjorde dem som nattamat till vårt bröllop. Receptet har försvunnit, men jag gjorde ungefär som jag mindes och det blev ett gott resultat.

Den gången, inför bröllopet - hade vi helt missbedömt hur mycket man egentligen vill äta på natten - vi fick äta dessa under större delen av efterföljande vecka (som tur var hade vi lejt en cateringfirma att göra all annan mat...)...

Den här satsen räcker till ca 30 gifflar (betydligt fler om de skall vara till fördrinken).
Laxfyllda saffransgifflar
  • 5 dl mjölk,
  • 2 pkt saffran
  • 150 g smör
  • 1 pkt jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 msk socker
  • ca 10 dl vetemjöl

FYLLNING:

  • 250 g rökt lax
  • 400 g färsk lax
  • 2 burkar kesella
  • 1 ägg
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 msk hackad dill

Mixa samman fyllningsingredienserna till en massa.

  • 1 uppvispat ägg till pensling och sesamfrön

Värm mjölken till fingerljummet (max 37 grader). Häll mjölk, saffran, smöret i klickar, smulad jäst, salt och socker i en skål och blanda. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg. Jäs degen övertäckt 30-45 minuter.

Knåda och kavla ut degen. Skär ut trianglar i lämlig storlek. Lägg på en msk massa på den bredaste sidan. Rulla ihop till en giffel och lägg på plåtar med skarven nedåt.

Jäs gifflarna cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem i 225 grader Celsius under 10-12 minuter mitt i ugnen.

1 kommentar:

  1. Japp, både gifflar och pepparkakor smakar mycket gott, intygas härmed! :-)

    SvaraRadera