Receptet, för att göra en kort historia lång, kommer från min mamma som, någon gång i förhistorisk tid, fick det av en granne. Grannen hette mycket riktigt Lomakka i efternamn, därav namnet.
Under hela min barndom gjorde vi en dubbel sats någon gång under december (aldrig annars, det är litet som Kalle Anka firar jul - den SKA bara ses en gång om året annars försvinner litet av mystiken). Dagen därpå, då alla kryddor fått möjlighet att dra in, var det dags för att baka.
Av någon anledning försvann halva degen mellan tidpunkten att den var färdig tills dess att det var dags att kavla ut den. Märkligt...
Ett litet pinsamt sidospår; även i vuxen ålder har det hänt att jag gjort en extra sats (bara under december månad, självfallet), men då uteslutit bikarbonaten - bara för att äta. Degen ÄR farligt god. Tycker jag. Använd gärna oöppnade kryddpåsar så att ingen smak har dunstat. Ta inte mer än angivet av INGEFÄRAN, det kan resultera i en mer "stickig smak" än önskat.
- 3 hg smör, smältes
- 5 dl socker + 1 dl sirap
- 2 dl vatten
- 1 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- 1 msk nejlikor
- 1 tsk ingefära
Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
- 10 dl vetemjöl
- 1 struken msk bikarbonat
Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten.
Ca 2 dl mjöl ytterligare behövs till utbaket. Kavla ut och gör valfria pepparkaksfigurer. Grädda i 175 grader Celsius tills pepparkakorna erhållit en fin färg.
Tveka inte att dubblera satsen. Den kommer att gå åt, på ett eller annat sätt...
Laxfyllda saffransgifflar
- 5 dl mjölk,
- 2 pkt saffran
- 150 g smör
- 1 pkt jäst
- 1/2 tsk salt
- 1/2 msk socker
- ca 10 dl vetemjöl
FYLLNING:
- 250 g rökt lax
- 400 g färsk lax
- 2 burkar kesella
- 1 ägg
- 1 msk riven pepparrot
- 1 msk hackad dill
Mixa samman fyllningsingredienserna till en massa.
- 1 uppvispat ägg till pensling och sesamfrön
Knåda och kavla ut degen. Skär ut trianglar i lämlig storlek. Lägg på en msk massa på den bredaste sidan. Rulla ihop till en giffel och lägg på plåtar med skarven nedåt.
Jäs gifflarna cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem i 225 grader Celsius under 10-12 minuter mitt i ugnen.
Japp, både gifflar och pepparkakor smakar mycket gott, intygas härmed! :-)
SvaraRadera