måndag 14 december 2009

Julkort, mandelformar och toscatårta!

Igår, på Lucia, väcktes jag av skönsång av maken, Arvid och Sigrid. Anders ställde sig sedan att göra plättar. Eftersom Arvid och Sigrid var hungriga DIREKT, ställde han fram yoghurt till dem.
Tanken var att vi skulle ta julkortsbilderna med deras nya "luciakläder" på.
Sigrid brukar (och kanske även bör) ha på sig haklapp. Så ej denna morgon.
Så 10 nanosekunder senare...

Mandelformar (mandelmusslor)
  • 1 dl skållad mandel
  • 3/4 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 lätt uppvispat ägg
  • smält smör till pensling
  • 20 formar

Skålla mandel ( 1 min i kokande vatten). Låt svalna. Tryck ut mandeln mellan fingrarna och släng skalet. Mal mandeln i matberedaren. Sätt ugnen på 175-200 grader. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mandel, det mesta av mjölet och ägg. Arbeta ihop degen på bakbord med resten av mjölet. Pensla formana med lite smält smör. Ströa formarna med ströbröd så släpper de lättare då de är färdiga! Kläm ut deg med fingrarna i formar.Ställ på ugnsplåt och grädda i 8-10 min. Stjälp dem ur formarna när de är varma.


  • Toscatårta
    2 ägg
    2 dl socker
    50 g smör, smält och avsvalnat
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 dl grädde
    Glasyr:
    50 g smör
    ¾ dl strösocker
    50 g mandel skållad, rostad och delad
  • 50 g hasselnötter rostad
    1 msk grädde
  • 1 msk vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt det avsvalnade smöret. Rör ned vetemjölet väl blandat med bakpulvret. Häll i grädden och rör om.
3. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 25 minuter.
4. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Smält på svag värme någon minut, så att allt blandar sig. Gör gärna lite extra glasyr så att hela kakan täcks ordentligt!
5. Bred glasyren över toscatårtan då den gräddats 25 minuter. Låt den grädda ytterligare ca 20 minuter tills den har fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar