måndag 21 december 2009

Lax- och skaldjurspaté och gravad lax

Så har turen kommit till laxrätterna. Någon rätt gör vi dagen före julafton, men för att slippa totalkalabalik då, passade vi på att göra några igår kväll. Jag gjorde laxpatén medan maken passade på att grava en annan lax.

De crabcakes jag redan hade gjort och fryst in har redan gått åt (de är vansinnigt goda), varför jag gjorde en ny sats. Receptet finner Du här.

Lax- och skaldjurspaté
  • 800 g lax (vi köpte en hel lax på 1.2 kg, som jag benade ur och skar loss skinnet på, men det är ju en smaksak)
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl potatismjöl
  • 6 ägg
  • 5 dl crème fraiche
  • 200 g skalade räkor
Kör samman alla ingredienser i en matberedare. Häll smeten i 2 smorda avlånga formar. Grädda i 175 grader Celsius i ca 1 timme. Låt stå i ca 30 minuter innan de stjälps upp. Serveras varm eller kall.
Gravad lax
  • drygt 1,5 kg hel lax som rensas på ben innan gravningen tar vid.
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 4 msk salt
  • 4 msk socker
  • rikligt med dill.
Kryddorna och dillen blandas samman och "skrubbas in" i fisken. Lägg köttsida mot köttsida med all ev resterande salt/socker/dill blandning emellan. Lägg dem i dubbla plastpåsar (2a påsen av säkerhetsskäl). Förslut påsarna och lägg på tallrik i kylskåp. Vänd påsen 2 gånger per dygn under 2 dygn. Häll sedan bort laken, annars blir laxen för salt. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

2 kommentarer:

  1. Tack för grattishälsningen, vilka goda recept du bjuder på, tack för dom, ha en fin dag, kram

    SvaraRadera
  2. Oj oj, vilket julbord ni kommer ha! Fattar inte att ni hinner? Laxpatén verkar smarrig, den skulle man kanske prova.

    SvaraRadera