onsdag 23 december 2009

Janssons frestelse, rödbetssallad, kycklingspett, saffranspannkaka och vörtbröd


Som jag redan har berättat skippar vi skinka och allt som rör griskött iår. För att inte göra julbordet alltför torftigt har vi tagit med några andra rätter. Exempelvis har vi (läs här: maken)marinerat kycklingfiléer i röd currypasta och olja som han sedan grillade i ugnen på 200 grader Celsius tills en god doft spred sig i hela köket. Läs ca 1/2 timme.

Rödbetssalladen däremot hör absolut julbordet till. Den här varianten har vuxit fram litet med hjälp av andra recept, blandat med vad jag tror borde vara gott. Slutresultatet blev litet över förväntan om jag ska vara ärlig.

Rödbetssallad med pepparrot & rött äpple
  • ca 500 g kokta färska rödbetor
  • 1/2 stor röd lök
  • 1 stort rött juläpple
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sirap
  • saft från 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 msk finriven pepparrot
  • 4 dl crème fraiche
Skala de nykokta rödbetorna under rinnande vatten. Låt svalna och tärna dem sedan fint. Blanda den hackade löken och tärnade äpplet med rödbetorna. Blanda ihop olja, sirap, citronsaft, salt, persilja och pepparrot och häll över rödbetorna och löken. Låt stå i kylskåp några timmar eller under natten. Blanda i crème fraiche vid servering och toppa salladen med hackad persilja.Håller ca 1 vecka i kylen.
Janssons frestelse

  • 1 konserverad burk ansjovisfiléer, (125 gr) + spadet
  • 3 st gula lökar
  • 1 kg potatis
  • 3-4 dl grädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 msk smör
Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och grovriv potatisen.Varva potatis, lök och ansjovis en väl smord form. Översta laget ska vara potatis. Häll på grädden och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.Grädda tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg. Ungstemperatur: 225° C. Gräddningstid: 1 - 1,5 timme.


Efter det att Anders var klar med Janssons, ställde han sig och gjorde saffranspannkaka:
  • 500 g färdig risgrynsgröt
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g flagad mandel
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 3 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 msk smör till formen
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda risgrynsgröten med grädde, hälften av mandeln, saffran, ägg, socker och salt. Häll blandningen i en smörad form. Strö över resterande mandel. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan känns fast men ändå krämig. Serveras med vispad grädde och sylt. Receptet till vörtbrödet har jag fått av svärfar.
  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 1 flaska porter, 50 cl
  • 1 dl mörk sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 3 msk kanel
  • 2 dl russin
  • 19-20 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen lägg brödet på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar