fredag 4 december 2009

6-rätters i vintermörkret

En 6-rätters middag en torsdag i mörka december, utan något att fira? Kan man bara göra så?
Ja, det går alldeles utmärkt! Vad ska man annars göra i en månad när det är mörkt när man lämnar hemmet på morgonen, mörkt när man kommer hem från jobbet? Att jobba på tomten går ju (som tur är!) inte när det är becksvart. Att samlas kring god mat känns som det enda raka.
Mörk årstid, ja. Då tänker man sig förstås en middag med en viltgryta och ett kraftigt rödvin.
Men icke! Här blev det vitt vin och ganska lätta rätter. Förutom den sjätte och sista rätten. Den hade tyngd.

Under tiden som denna middag växte fram så satte min fru upp gardinstänger i köket. Arvid hjälpte mig till och från och Sigrid satt nöjt och åt russin. Riktigt mysigt!
(Jag är inte särskilt stresstålig och brände vid en gång - som tur var fanns ingredienser till en ny omgång. Ungefär då frågade jag mig själv vad det är för fel på en enkel 1 - rätters?)



1) Lättkokt sparris med olivolja

  • Två sparrisknippen
  • Salt och olivolja

Koka sparrisen någon minut och servera därefter med lite olivolja och salt.

2) Laxcarpaccio med lime- och ingefärsmarmelad

  • 500 g laxfilé
  • 1 schalottenlök
  • 1 vilöksklyfta
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 röd pepparfrukt
  • 2 lime (skal plus saft)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk maizena
  • salt och peppar

Finhacka schalottenlök, vitlök, ingefära, och pepparfrukt. Riv limeskal, pressa limesaft som du spar.

Koka upp lök, ingefära, pepparfrukt, limeskal, socker och vin tills all vätska dunstat. (Det var här jag brände vid. Jag drog en ordvits för min fru och tappade helt fokus.)

Majsstärkelsen vispas ut i limesaften och rörs ner i blandningen i kastrullen. Salta och peppra.

Koka upp igen.

Stryk ut blandningen på laxen, som skurits i tunna skivor.

Denna rätt är helt underbar! Den dyker garanterat upp på vårt julbord! 3) Dillhalstrade kammusslor med jordärtskockspuré

  • 30 kammusslor
  • 4 msk hackad dill
  • 2 msk olja
  • 500 g jordärtskockor
  • 500 g potatis
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk nypressad citronsaft
  • salt

Skala jordärtskockor och potatis. Finfördela dessa och koka dem därefter i 20 minuter. Tillsätt mjölk, citronsaft och salt. Mosa med hjälp av elvisp.

Stek musslorna någon minut i en rykande het stekpanna innehållande olivoljan.

Placera musslorna på en tallrik och "pudra" dem med dillen.

Även denna rätt är riktigt god!

4) Kycklingfilé i citron- och persiljebuljong

  • 1 kg kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 0,5 kg palsternacka
  • 1 kg potatis
  • 2 knippen bladpersilja
  • 7 dl vatten
  • 4 msk kycklingfond
  • 2 vitlökar
  • 2 msk citronsaft
  • rivet skal av en citron
  • salt och vitpeppar

Kycklingen steks i smör. Salta och peppra efter smak. (Tycker själv att kyckling blir riktigt gott om rikligt med vitpeppar tillsätts).

Potatis och palsternacka skalas, finfördelas och kokas i 20 minuter. Salta efter behag.

Vatten, kycklingfond, vitlök och citronsaft kokas tills 5 dl återstår. Tillsätt bladpersilja och kör i mixer. Salta efter behag.

Strö på citronskal när allt lagts upp på tallrik.

Denna rätt, som för tankarna till skolmatsal när man ser den, är trots sitt anspråkslösa yttre god!






5) Västerbottenost med lingon

Skiva lite Västerbottenost som du tillsammans med lingon placerar på knäckebrödskiva av tunnare modell.

Denna rätt hade varit godare med rårörda lingon. Lite sötma behövs för att balansera lingonens syrlighet.

6) Chokladmoussetårta med lingon
- 400 g mandelmassa
- 4 ägg
- 4 msk kakao
- rivet skal av en apelsin
- 300 g mörk choklad
- 5 dl vispgrädde
- 4 äggulor
- lingon till garnering

Riv mandelmassan. Rör ner ägg, kakao, och apelsinskal. Häll smeten i en form med diametern 24 cm och med löstagbar kant. Grädda i ugnen (175 grader C) i 20 minuter.
Låt därefter kallna i formen.
Smält chokladen i micron. Var försiktig! Vispa grädden och rör ner lite grädde i taget i chokladen. Tillsätt äggulorna.
Häll detta över befintligt lager i formen. (Ni vet, den med den specifika diametern...)
Täck över formen och frys i minst fyra timmar.
Ta ut tårtan i god tid ocg garnera med lingon.

Lingonen kom mer till sin rätt här.
Tårtan är väldigt god - och mäktig!

Vinval: Fransola, ett vin gjort på Sauvignon blanc av den spanske vinproducenten Miguel Torres.
Viner gjorda på Sauvignon blanc smakar ofta krusbär, fäder och nässlor. Särskilt tydligt känns det om vinet kommer från Nya Zeeland.
Även i detta vin från Spanien kunde vi känna smak av fläder, som tillsammans med en friskhet och syrlighet, utgjorde ett mycket gott och välbalanserat vin. Kommer säkert att köpas fler gånger!

1 kommentar:

  1. Oj oj vad ni tar i... Men som sagt, varför inte?Chokladmoussetårtan ser fantastisk ut!

    SvaraRadera