måndag 28 december 2009

Restmat av laxrätterna: Laxlasagne

Detta år firade vi julen med Anders släkt. Här återfinns ett antal män med stor kapacitet vad matintag beträffar, Anders själv inte att förglömma. Nå, vi hyste en rejäl övertro på deras magsäckars förmågor visade det sig.

Fortfarande sitter vi och äter rester. Sill (även om det rör sig om 10 olika varianter), köttbullar, lutfisk, gravad och rökt lax i all ära, men vi börjar bli ganska trötta på att äta samma mat och förnimma samma smaker vid samtliga måltider.

Nu börjar dessutom matlagningslusten återkomma så smått, efter några dagar som på sin höjd inneburit uppvärmning av köttbullarna i microvågsugnen.

Vi har kvar ca 800 gram gravad- och varmrökt lax. Hmmmm...kan man kanske använda den till något annat? (Anders ingefärsmarinerade lax tog vi inte med då den har en alltför säregen smak som skulle störa i just denna rätt)

Laxlasagne

  • 800 gravad och rökt lax, skärs i 1 cm tjocka kuber (eller något i motsvarande storlek)
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 burk torkade tomater i olja, tomaterna klipps i bitar.
  • 1 msk tomatpuré

Rör samman ingredienserna i en bunke. Lägg ett lager lasagneplattor i en smörad form. Bred över ett lager av blandningen i bunken. Lägg på ett lager lasagneplattor. Bred över ytterligare ett lager av bunkinnehållet. Placera att lager lasagneplattor ovanpå och häll över

  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 pkt fetaost smulas över på toppen.

Grädda i 200 grader Celsius tills allt är klart, ca 45 minuter. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar