Vanliga köttbullar (stor sats):
- 3 dl ströbröd
- 6 dl mjölk
- 8 msk kalvfond
- 4 ägg
- 6 fint skivade schalottenlökar
- 3 tsk salt
- 4 tsk strösocker
- 4 krm vitpeppar
- 1,5 kg nötfärs
- smör att steka i
Låt ovanstående stå och svälla i 10 minuter.
Tillsätt nötfärsen och blanda väl.
Rulla köttbullar. Gärna med kallvatten i handflatorna först.
Stek i lite smör.

Indiska köttbullar:
- 1 kg nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 3 dl vatten
- 2 ägg
- 2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 2 msk rivet skal av apelsin
- 2 tsk koriander
- 2 gula lökar
- smör att steka i
Lammfärsbullar:
- 800 g lammfärs
- 2 ägg
- 4 msk hackad persilja
- 2 finhackade vitlökar
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- smör att steka i
Nu över till Lena som ska prata lite om kakor (medans jag går och känner om mina julklappspaket är hårda eller mjuka. Men säg inget!)


3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
200 g smör
1 ägg till pensling
1/3 av kakorna görs som kanelhjärtan - de kavlas ut till en 2-3 mm tjock deg och stansas ut till hjärtan. Därefter vänds de ner med den äggpenslade sidan i en blandning av kanel och socker. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 10 minuter.
1/3 av kakorna görs som stjärnor med pärlsocker på - de kavlas ut till en 2-3 mm tjock deg och stansas ut till stjärnor. Därefter vänds de ner med den äggpenslade sidan i en skål med pärlsocker. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 10 minuter.
1/3 av kakorna bakade jag syltkakor av. Rulla degen i en lång rulle som Du skär av till lagom tjocka kakor - ca 4 mm. Vänd på rullarna så att en platt sida ligger mot bordet. Tryck en liten fördjupning i mitten. Pensla med ägg. Fyll fördjupningen med sylt. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar