Vanliga köttbullar (stor sats):
- 3 dl ströbröd
- 6 dl mjölk
- 8 msk kalvfond
- 4 ägg
- 6 fint skivade schalottenlökar
- 3 tsk salt
- 4 tsk strösocker
- 4 krm vitpeppar
- 1,5 kg nötfärs
- smör att steka i
Låt ovanstående stå och svälla i 10 minuter.
Tillsätt nötfärsen och blanda väl.
Rulla köttbullar. Gärna med kallvatten i handflatorna först.
Stek i lite smör.
Indiska köttbullar:
- 1 kg nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 3 dl vatten
- 2 ägg
- 2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 2 msk rivet skal av apelsin
- 2 tsk koriander
- 2 gula lökar
- smör att steka i
Lammfärsbullar:
- 800 g lammfärs
- 2 ägg
- 4 msk hackad persilja
- 2 finhackade vitlökar
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- smör att steka i
Nu över till Lena som ska prata lite om kakor (medans jag går och känner om mina julklappspaket är hårda eller mjuka. Men säg inget!)
För att underlätta kakbakandet har jag gjort en grunddeg som jag delade i tre delar och gjorde 3 olika kakor av dem.
Grunddegen (räcker till 50-60 kakor)
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
200 g smör
1 ägg till pensling
1/3 av kakorna görs som kanelhjärtan - de kavlas ut till en 2-3 mm tjock deg och stansas ut till hjärtan. Därefter vänds de ner med den äggpenslade sidan i en blandning av kanel och socker. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 10 minuter.
1/3 av kakorna görs som stjärnor med pärlsocker på - de kavlas ut till en 2-3 mm tjock deg och stansas ut till stjärnor. Därefter vänds de ner med den äggpenslade sidan i en skål med pärlsocker. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 10 minuter.
1/3 av kakorna bakade jag syltkakor av. Rulla degen i en lång rulle som Du skär av till lagom tjocka kakor - ca 4 mm. Vänd på rullarna så att en platt sida ligger mot bordet. Tryck en liten fördjupning i mitten. Pensla med ägg. Fyll fördjupningen med sylt. Placeras sedan på en plåt och gräddas i 200 grader Celsius ca 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar