fredag 11 december 2009

Nya rätter på julbordet: Crabcakes och små laxpatéer

I år har vi tänkt utöka julbordets fisk-, skaldjurs och köttbulledel en hel del. Anledningen är bland annat att vi ska slopa all mat gjord på griskött detta år. Skinka och revbenspjäll med mera är gott, men inte tillräckligt om djuren behandlats så illa som vi, tack vare media har fått tagit del av. Att sedan fd ordförande på Swedish Meats försvarar sig med att bilderna måste ha tagits på deras avdelning för sjuka djur gör ju inte saken bättre, tvärtom - uppenbart hyser inte den människan mycket av empati för djuren. Så känner vi.

Vi konsumenter besitter ju på en ganska stor makt om vi utnyttjar den.

Nåväl, det ska ju inte kännas som att vi verkligen LIDER av att rata fläskköttet i år, så det gäller att kompensera med andra riktigt goda rätter. Men det går ju även bra att lägga till nya spännande saker till de på julbordet redan befintliga, om man föredrar det.

För att slippa för mycket julstress börjar vi göra en del julmat redan nu, som vi fryser in. Då Du steker Crabcakesen sprids en doft av koriander - mer asien än jul kanske. Riktigt goda är de dock. Och fräscha. Crabcakes
1 röd chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 msk rivet limeskal
2 msk hackade korianderblad
2 tsk thai fish sauce
400 g tinade crabsticks
1 pkt vermicelli, glasnudlar
olja till fritering
Lägg glasnudlarna i ljummet vatten i ca 10 minuter. Dela och kärna ur chilin. Lägg samtliga ingredienser utom glasnudlarna i matbetedaren. Kör till en smet. Krama ur vattnet ur glasnudlarna. Skär dem i mindre bitar och blanda ner i massan. Forma till ca 20 crabkakes med fuktade händer. Fritera i stekpanna ca 2 minuter per sida. Servera med sweetchilisås.

Små laxpatéer
100 g rökt lax
200 g färsk lax
1 frp kesella
1 ägg
1/2 msk riven pepparrot
1 msk hackad dill

Baka i vattenbad i ugnen i 200 grader Celsius i cirka 10 minuter. Mina på bilden blev något mörka, så håll koll på ugnen.

2 kommentarer:

  1. Hej! Det är helt okej att du lägger ut receptet och länkar till mig. Är bara roligt om du gillar och får användning för receptet. Jag har fått det från kebne fjällstation!

    http://husprojektet.bloggplatsen.se

    SvaraRadera
  2. Gott det låter! Knäcken är färdig att hämta, är så här i efterhand glad att jag gjorde den utan sällskap, det besparade dig ett antal svordomar...;-) Formar som välter och kladd överallt när smeten börjar stelna... Smakade dock finfint!

    SvaraRadera