tisdag 10 maj 2011

Våra odlingar, grannens kaniner och flytt av sandlåda

Jag hade planer på att plantera ut mina förgrodda odlingar redan förra helgen. Som av en tillfällighet hörde jag att tomaterna inte klarar temperaturer under 10 grader. Med morgontemperaturer som då inte tangerade över 1 grad kändes detta som en direkt dålig idé. Nu släpar jag ut mina krukor och hinkar under dagtid istället -litet som ett blomdagis. Så där står de och tronar: fyra olika sorters tomater, två olika pumpor, basilikan och potatisen. Den senare hyser jag förhoppningar om till midsommar, men jag är osäker.

En grannfru, L., kom över och undrade om jag kanske ville ha en gräslöksplanta i min örtträdgård då de skulle bygga veranda där gräslöken växte. Tillbaka kom hon med en enorm gräslöksplanta
och sade samtidigt: "Kanske att vi kan få tillbaka en liten del av den då vi vet var vi ska plantera den." Oppps - här gäller att inte ta kål på gräslöken. Anders och jag får väl smyga iväg till något orangeri deluxe och göra vissa nattliga omplanteringar om det vill sig illa.
En annan grannfamilj hade skaffat kaniner. Sigrid ville oavbrutet mata den med maskrosblad. Visserligen skulle jag ju uppskatta om hon med detta börjar nyttja gräsmattans egna odling, i synnerhet om hon ville ta upp dem med rot och allt (har försökt visa henne ordentligt hur man gör) men kaninerna ska visst ha ett litet blad eller två - inget helt rotsystem. Jag tror att vi kommer att hitta vår dotter i burens närhet ganska ofta framöver.De kaninägande grannarna hade tidigare en sandlåda vid vår gemensamma tomtgräns. Lådan nyttjades kanske mest av våra barn då de är yngre. I deras nya liv som kaninägare, tänkte de överge sandlådan för kaningård. Ville vi möjligen ha sandlådan? Anders ser kanske litet passiv ut på bilden men det är faktiskt itet orättvist - vad vi släpade både sandlåda och sand, spikade och hade oss. Arvid hjälpte också till. Vid fästningen av fiberduken i sandlådans kanter hade han litet problem. Anders frågade om han ville låna en större hammare än den han just använde: "Nej pappa, det är inte hammaren som är problemet. Det är att få in spiken."

2 kommentarer:

  1. Mysigt ni har det! Och så oerhört praktiskt att grannen har kaniner, den ultimata lösningen på barn som tjatar om ett litet gulligt husdjur...

    SvaraRadera