torsdag 19 januari 2012

Trerätters måltid efter en väldigt intensiv vecka...Champinjonsoppa, Kycklingrätt och Minttårta

Förra veckan var nästan att betrakta som "veckan som gud glömde". Helt klart bland de svettigaste vi har haft på mannaminne. Förutom allt extra som skulle in just denna vecka, till årsredovisningen, månadsrapporten och specialprognosen lyckades jag toppa med en härlig hosta och allt sammantaget resulterade i en migränsväng - något som inte har drabbat mig på över nio år (Jag hade då en i sammanhanget ganska blygsam variant, som kunde hävas med något som var utskrivet av läkare (vanliga huvudvärkstabletter ger noll effekt)!!!

Anders hade också en riktigt jobbig vecka och de få gånger jag såg honom (flera gånger kom han hem denna vecka då både barnen och jag hade somnat (händer aldrig vanligtvis att någon av oss bommar barnens nattningar, tvärtom vi brukar natta ett barn var varje kväll) såg han väldigt blek ut. Nå när helgen väl kom vill man ändå göra litet extra. På fredagen firade vi ändå med gott i glas och på fat, men dukning och någon vackrare servettbrytning var det inte tal om. På lördagen däremot började livsandarna återkomma. Vi valde ändå synnerligen enkla recept; svampsoppa, en kycklingrätt med äpplen och valnötter och en minttårta som avslutning.Champinjonsoppa
700 gram champinjoner, finskurna
1 st gul lök , finskuren
smör
8 st potatisar, skalade och tärnade
1 liter vatten
2 st svampbuljongtärningar
5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
Tag fram en stor kastrull. Fräs champinjonerna och löken några minuter i smör. Tillsätt vattnet, potatistärningarna, buljongtärningarna och grädde.
Låt koka i 20 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar. (Skulle vi inte ha barn skulle vi lämna några champinjoner att dekorera med). Kyckling med äpple och valnötter
Placera 1 kg kycklingfiléer i en ugnssöker form. Salta och peppra. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Koka 500 g tagliatelle.
Stek 6 skivade gröna äpplen och stek dessa i lite smör tills skivorna får en fin, lite brun ton.
Servera kycklingen, pastan och äppelskivorna med 100 g valnötter.
Mintchokladtårta
200 g smör
100 g mörk choklad, (70 %)
100 g after eight choklad 12 bitar
4 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Glasyr
50 g smör
100 g after eight choklad, 12 bitar
2 dl florsocker
Garnering
After Eight choklad runt om

Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Vänd ner ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Smörj en springform med smör och fördela ut kokos runt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.Smält smör, grädde, florsocker och After Eight till glasyren. Låt svalna något. Häll glasyren över kakan. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med After Eight runt kanten. Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Tionio, Pesquera de Duero, Ribera del Duero, inköpt i Spanien för cirka 100 kr.
Ganska strikt, rödbärigt och vaniljtonat. Känns spanskt. Priorat? Jaså, inte det. Ribera del Duero. Vinet smakade bra, men en envis svavelton i doften drog ner betyget. Trots namnet var det utdrucket redan före "tio i nio".

1 kommentar:

  1. Den bästa maten och det bästa vinet är det man verkligen har förtjänat!
    Mmmmmm - fredagsvin!

    SvaraRadera