söndag 8 december 2013

Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2004

Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2004, Rhône, Frankrike, nr 95596, 369 kr
Det här är en favorit hos oss. Minst en gång per år står en flaska med ovanstående namn på vårt middagsbord. Alltid lika gott! Alltid? Nja, den här gången blev vi lite besvikna. Guigals viner får ju tillbringa en betydande tid på ek, vilket ger vinerna den där underbara karaktären av kaffe, choklad och vanilj. Detta bärs upp av mörka bär, lite strävhet och en gummiartad, pepprig (syrah)karaktär.
I det här vinet märks frukten mindre än vad den brukar. Det blir lite som en stol som fått ett av sina ben avkapat. Något obalanserat. Börjar vinet bli gammalt? Eller befinner det sig i den där syrahtunneln man läst om? Vet faktiskt inte.
Fortfarande ett gott vin, men inte riktigt som vi minns det från tidigare provningar.

1 kommentar:

  1. Syrah-tunneln brukar anges inträffa vid 4-8 år, så att det skulle dyka ner i tunneln plötsligt vid 9 års ålder om det varit "open for business" vid 7-8 år verkar mindre troligt. Har nog inte stött på några riktigt slutna Rhône-2004:or under de senaste åren, så det är nog inte en alltför tunnelbenägen årgång. För bättre viner från den tuffa årgången 2005 däremot, lär schablonen 8 år (= nu) vara lite i kortaste laget om man inte är riskbenägen. Ge dem något år till och drick hellre upp eventuella 2006:or före 2005:orna.

    SvaraRadera