söndag 23 oktober 2016

Paris del 2.

 En tämligen solig dag mötte oss dagen därpå. Vi började morgonen med en frukost på en uteservering vid Place des Vosges.
Därefter hade vi tänkt ta oss till ett museum med Art Nouveau interiörer. Ingen bra idé skulle det visa sig - stängt för renovering fram till 2019. 
 Runt hörnet av museet låg svenska institutet med parker i alla väderstreck. Vi hann testa två av dessa innan institutet öppnade. Sammanfattningsvis satt vi ofta på olika parkbänkar och uteserveringar under denna resa. Men det är väl så, vi träffas ofta under luncher hemmavid (har känt varandra sedan studietiden i Uppsala för 25-30 ÅR sedan) och då hinner man inte riktigt prata innan det är dags att skiljas åt igen (eller så är det helt enkelt att vi tycker om att prata båda två). Nu hade vi en hel del ämnen att avverka. 
 Svenska institutet residerade i en pampig byggnad.
Här hade man en utställning från 1700-tals samlaren Tessin samt en av Liv Strömqvist. Utan att säga för mycket har jag litet större förståelse för äldre konst...
Snett över gatan låg ett bibliotek med många kartor över Paris och stadens utveckling över århundrandena. Väldigt spännande. Från början var delen under Seine ganska liten för att växa allteftersom. På den sista kartan ser delen över och under floden att utgöra ungefär lika stora delar, innan floden svänger söderut. 
Place de la Republique det var här man tände ljus och samlades efter terrordåden i november i fjol. Det märks att staden är på sin vakt - det finns hur många poliser ute som helst. Visst är det lugnande att man tar det hela på allvar. Samtidigt blir man så påmind om det hela tiden - känns obehagligt, Även om jag verkligen uppskattar polisens närvaro.
 Triumfbågar - stadens signum?

Det började bli dags för lunch. Och är man i ett varmt och härligt Paris i oktober så...

 ...väljer man en uteservering...Jepp vinet kommer från bordeaux. Så gott.
 Vi valde även en liten nätt efterrätt.
 Efter lunchen tog vi oss till operahuset...
 Det är inte helt olikt vår egna opera i Stockholm.  
 Bara väldigt mycket större. 
 Här gled även S. franske vän D. upp och guidade oss runt. Han visste att berätta att detta operahus, även kallat L'Opéra Garnier, numera används för operans balletuppsättningar. Det är på den nyare operan, Opéra Bastille, som operauppträdanden ges. Balettens ensemble har för övrigt sina träningslokaler högst upp i huset.
 Här inne träffas man i pausen.
Ser nästan ut som att det är hämtat från Versailles. 
 Taket!
 Utsikt från operahuset. Snett till höger vet jag att berätta att det fanns en vinbutik, Lavinia, med mycket bra sortiment. Jag passade på att köpa litet presenter till Anders där... 
 Taket inne i operan väckte visst rabalder då det målades av Chagall. Det bryter onekligen av från allt annat som går drar åt barockens stil. 
"The Phantom of the Opera", en av de mest framgångsrika, långvariga musikaler genom tiderna, är baserad på legender och sanna historier om detta hus. Här finns många små loger. Jag såg att biljettpriserna var cirka tredubbla de som är på vår egen opera - i Sverige är det faktiskt ett ganska billigt nöje att gå på opera/balett.  
 Église de la Madeleine, även La Madeleine, är en kyrkai grekisk-romersk tempelstil.
 Ett chokladtroll i ett fönster.
 Vad jag saknar i Sverige är att alla städer har blivit så likriktade - det är så spännande med småbutiker som inte nödvändigt finns som kedjor över hela riket och därmed kan garantera att samtliga medborgare kan erbjudas likadana ringar, byxor, böcker etc oavsett var de bor. Litet särprägel är urmysigt....
Place de la Bastille är anlagd där fästningen Bastiljen en gång låg. Mitt på platsen står Colonne de Juillet, rest till minne av julirevolutionen 1830, då Karl X avsattes och ersattes av borgarkungen Ludvig Filip.  
 Märkliga bakverk - detta smakade ungefär som en mazarin (bortsett från den söta florsockerkrämen på toppen) men den såg ju onekligen annorlunda ut. Mycket god dock.Tänkte att mandelmassan kanske hade ersatts av pistagemassa? Vet inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar