lördag 3 december 2016

Årets pepparkaksbak!

Så var det dags för årets pepparkaksbak.
 Detta år hade jag förberett en tredubbel sats. Jag gjorde iordning degen på torsdagskvällen (den behöver minst ett dygn på sig för att kryddorna ska dra in ordentligt). Tanken var att vi skulle baka på lördagen. Av någon outgrundlig anledning hann vi inte på lördagen utan det fick bli på söndagen istället. 
 Både Sigrid och jag är väldigt förtjusta i degen så vi passade på att ta oss en liten sked av degen varje gång vi passerade grytan med degen.
Det är mycket möjligt att vi passerade grytan avsevärt fler gånger än nödvändigt. Nu hann dessutom ytterligare en dag mer än vanligt passera innan degen skulle kavlas ut.

 Pepparkakor a la Lomakka,

1 sats,
3 hg smör, smältes
5 dl socker + 1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk nejlikor
1 tsk ingefära

Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
10 dl vetemjöl
1 struken msk bikarbonat
Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten.
Ca 2 dl mjöl ytterligare behövs till utbakningen. Kavla ut och gör valfria pepparkaksfigurer. Grädda i 175 grader Celsius tills pepparkakorna erhållit en fin färg. 
 Nu var det kanske bara 1/3 kvar av degen... 
 Arvid förbjöd oss att närma oss de färdiga pepparkakorna före jul. Möjligen att vi skulle kunna få varsin liten pepparkaka vid varje adventssöndag. Men där gick gränsen sade Arvid bestämt (Vi har faktiskt hållit det. Hittills åtminstone.)  
 Anders hade tränat (på crosstrainermaskinen i vår tvättstuga) och sällade sig nu till baklaget.
Vilket var skönt, vi andra hade övergått till hejdlöst ätande samt stöld av varandras degar...
 Det är verkligen riktigt mysigt att baka tillsammans hela familjen.
 Sigrid skulle gå utklädd som Darth Vader på en maskerad på eftermiddagen. Maskeradkläderna hade hon redan tagit på sig. Det kan vara så att det var en hyfsat mjölig Darth Vader som anslöt till barnkalaset på eftermiddagen.... 
 Det blev en hel del pepparkakor av allt vårt kavlande.
 Så fantastiskt goda dessutom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar