Att Nobelfestligheterna var en lördag detta år passade oss ypperligt. Vi anordnade en egen liten Nobelfest hemmavid.
Meny
Skagenröra
Kräftsoppa
Fattiga Riddare
Fiskrulader med vitvinssås
Varma smörgåsar med skinka , ananas och ost
Äpplegranité
Chokladbollar
Chokladpudding med mynta
Snurrkakor
Kaffe och Avec
Vinerna kommer Anders med vid ett senare inlägg.
Många rätter skulle göras för att vi skulle nå upp till antalet nio (vi hade tänkt oss 12 4 rätter vardera rätter - men mättnad och tidsbrist fick oss på andra tankar).
Här håller Arvid på med sina chokladpuddingar med mynta.
Jag håller här på med Kräftsoppa
Kräftsoppa
1 pkt kräftor
3 msk smör att steka i
3 krossade vitlöksklyftor
3 msk smör att steka i
3 krossade vitlöksklyftor
5 gula lökar, skalade och finhackade
2 störa fänkål tärnade
1 kg morötter, skalade och tärnade
2 msk tomatpuré
2 störa fänkål tärnade
1 kg morötter, skalade och tärnade
2 msk tomatpuré
1 l vatten
2 l hönsbuljong
3 dl vitt vin
5 dl grädde
1/2 tsk cayennepeppar
Tina och rensa kräftorna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta. Häll på vatten och låt koka 30 min. Fräs grönsakerna i en annan gryta. Späd med buljong och vin. Låt koka ca 60 min. Sila bort kräftskalen och hällvätskan som kräftskalen kokat över grönsakerna i andra grytan. Häll i grädden. Mixa till en slät soppa. Smaksätt soppan med cayennepeppar och salt.
2 l hönsbuljong
3 dl vitt vin
5 dl grädde
1/2 tsk cayennepeppar
Tina och rensa kräftorna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta. Häll på vatten och låt koka 30 min. Fräs grönsakerna i en annan gryta. Späd med buljong och vin. Låt koka ca 60 min. Sila bort kräftskalen och hällvätskan som kräftskalen kokat över grönsakerna i andra grytan. Häll i grädden. Mixa till en slät soppa. Smaksätt soppan med cayennepeppar och salt.
Snurrkakorna var kanske kvällens mest arbetsintensiva rätt (och hon slet verkligen hela tiden)- de tog sådan tid att Sigrid fick svårt att hinna med sina två övriga efterrätter - ena strök vi. Den andra (chokladbollarna) erbjöd sig Anders att stiga in och göra.
Här står de så och arbetar...
Hela köksbordet var fullt av olika kokböcker och ingredienser - själva upplägget vill jag verkligen rekommendera - barnen (8 och 10 år) ansvarar verkligen för sina rätter. dessutom är det väldigt roligt att arbeta alla fyra i köket samtidigt. Mysigt.
Här steker Arvid sina fattiga riddare.
Bordet är 3 meter långt och 1,3 meter brett - endast Anders når över hela bordet samtidigt utan någon större ansträngning.
Arvids chokladpuddingar med mynta.
Vi såg nobelmiddagen som en generalrepetition inför nyåret - då vi har tänkt ha 17 rätter. En sak som vi nu insåg var att det måste vara små smakportioner - Anders inbakade oxfilé strök vi i sista sekund då vi insåg att vi helt enkelt inte skulle orka....
Mina fiskrulader (rödspättor virade runt lax, kryddade med dill och ugnsbakade i 150 grader C tills de var färdiga) med vitvinssås var ganska lättsmält och lagom i sammanhanget
Vår största vita linneduk hade legat i mangeln över natten. Servettbrytningen, stjärnan, hade jag fixat kvällen innan - servettbrytningar blir ofta bättre om vecken får ligga till sig ett tag.
Besticken längs med tallriken låter onekligen antydan att många rätter kommer att intas; någon form av förrätt, soppa, en fiskrätt och så en kötträtt (det var denna vi insåg att vi inte skulle mäkta med). Ovan tallriken skymtar efterrättsbesticken.
Ljusstakarna ska ju inte bara stå där - det bidrar till stämningen om ljusen tänds också...
Sigrid var noga med att klä upp sig med en fotsid klänning. Det inspirerade även oss andra.
Arvid satte på sig kostym och även Anders och jag styrde upp oss.
Framdukningen och borttagning av respektive rätt sköttes av den som hade gjort rätten. Detta gjorde att man ganska ofta kunde passera som gäst och bara sitta still på sin stol. Mycket trevligt.
Arvids fattiga riddare bestående av formbröd som han doppat i ägg, kanel och mjölkblandning och stekt i smör.
Här serverar Arvid en av sina rätter. det var ganska varmt i rummet varför både far och son lättade på kavajtvånget...
Visst hade vi även prisutdelning. Sigrids gamla docka fick agera kunglighet. Fyra priser delades ut.
Sigrid: Litteraturpriset
Arvid: Fredspriset
Anders: Kemipriset
Lena: Ekonomipriset
Granité i olika former är en höjdare då många rätter ska intas. Lägg in et frukt i frysen kvällen innan.
Tag ut och riv med rivjärn ned i små glas och servera direkt.
Några ytterligare rätter och vi var alla ganska redo för att inta horisontalläge.
Men en mycket trevlig middag vars upplägg varmt rekommenderas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar