lördag 4 mars 2017

Thutankamon utställningen i Stockholm

 Under sportlovet passade Arvid, Sigrid och jag oss på att besöka Thutankamon utställningen som finns i Frihamnen (Magasin 9) i Stockholm.
Först var de på mitt jobb på förmiddagen. Jag har väldigt trevliga kollegor och både Arvid och Sigrid är väldigt lugna så det blev mycket trevligt tyckte vi alla tre (och kollegorna också hoppas jag).
Efter ett besök på en pizzeria (denna dag fick de välja det mesta - jag ville mest att de skulle trivas) tog vi en buss till utställningen.
På bilden ovan syns den yttersta kistan som omgav Thutankamons kropp i hans grav i Konungarnas dal vid Luxor.
 Utställningen var magnifik!
Allt som visas är kopior av sådant som kan skådas på museet i Kairo. Jag var där för 15 år sedan - mycket sevärt (självallet!)
På bilden ovan syns de fyra kammare som stod på varandra i graven och som i sin tur rymde kistorna. 
Först introducerades man till hur Carter sökte efter graven medan Lord Carnarvon betalade. Och hur de 1922 äntligen fann den. Och rosettstenen som hittades i slutet av 1700-talet och som möjliggjorde att vi vet vad de gamla hieroglyferna säger.
 Andra saker ur graven.
 Vi fick låna varsin audioguide så kunde vi följa sevärdheterna i vår egen takt. 
Ovan syns de alabasterkanoper, i vilka hans inälvor förvarades. Kanoperna var vanligen fyra stycken och innehöll den avlidnes lever, lungor, magsäck och tarmar. Varje kärl pryddes av huvudet till den av horussönerna som skyddade respektive organ. Skrinet med konoperna förvarades i guldskrinet bakom som var omringat av fyra gudinnor.
 Närmast syns locket av den innersta kistan som rymde stoftet. Den innersta kistan original är gjord av enbart guld!
 Arvid och Sigrid lyssnar hänfört. Båda var väldigt koncentrerade under hela den ca två timmar guidade audiobooks turen.
Arvid, som från början hellre hade velat stanna kvar på mitt arbete och läsa sin medhavda bok, tyckte att hels visningen var suverän och mycket bättre än han hade väntat.
Sigrid, som ÄÄÄÄLSKAR det gamla Egypten och som verkligen ville se utställningen, var inte fullt lika imponerad. Hon tyckte att den var bra men en smula för lång. Kanske den ana hade för lågt ställda förväntningar och den andra för höga?
 Närbild av den mellersta kistan.
 Här syns alla tre kistorna.
 Ansiktet av Thutankhamon - kanske den kändaste av alla saker från graven.
 En av alla tronstolarna föreställer sannolikt hans föräldrar - Echnaton och Nefertiti. 
 En välförtjänt fikapaus innan det var dags att gå hem. Vi lämnade huset kl 06.00 på morgonen och återvände 18.30 - så det var en ganska lång dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar