Pinotage är en rödvinsdruva från Sydafrika. Det var professor Abraham Izak Perold som 1925 lyckades korsa pinot noirdruvor med cinsautdruvor. Vid denna tid gick cinsaut under namnet hermitage i Sydafrika och därmed har ni förklaringen till varför den nyskapade druvan fick namnet pinotage.
Pinotage kan ge upphov till lite olika känslor hos vindrickare. Vissa lovprisar druvan, andra kan inte alls med den. Virus i vingårdarna, vattenstress och för höga jäsningstemperaturer har (kan ha?) gett upphov till toner av sprayfärg (isoamylacetat heter ämnet som luktar) och toner av bränt gummi. Just den brända gummidoften har hjälpt mig på traven vid en och annan blindprovning.
Nåväl, nog om de mindre trevliga inslagen. Hur smakar pinotage när den är som bäst? Druvan kan å ena sidan ge upphov till lätta och rödfruktiga viner till, å andra sidan, mörkare, mer koncentrerade och örtigare viner. Bäst är nog att själv prova sig fram om man är osäker på vilken stil som låter mest tilltalande.
onsdag 19 februari 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Doftar bränd bakelittelefon" är en målande beskrivning jag hört.
SvaraRadera