måndag 25 augusti 2014

Hemmagjord Baklava

Jag hade kameran på laddning just som underverket skapades, det var Arvid och Sigrid som hjälptes åt.

Baklava

400 g valnötter
200 g mandelmjöl
1 tsk mald kanel
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Att pensla med
150 g smält smör
 
16 ark filodeg.
Sockerlag
2,5 dl socker
1,5 dl vatten
5 hela kryddnejlikor
saften från 0,5 citron
 
Koka upp sockerlagen. Låt den sedan puttra i 10 minuter. Låt kallna.
Mixa nötter litet snabbt i en mixer. Blanda ner mandelmjöl, socker och kanel.
Öppna ett filodegsark. Pensla halva arket med smör och fäll ihop sidorna. Lägg arket i en bakplåtspappers försedd form av rimlig storlek (18x28 cm). Pensla på med smör. Gör likadant med ytterligare tre ark. Fördela en tredjedel av nötblandningen över de tre lager-på-lager arken. Gör likadant med ytterligare fyrra ark. Häll över en tredjedel av nöttblandningen. På med ännu fyra filoark med smörpensling mellan alla. Häll över sista tredjedelen av nötblandningen. Pensla de sista fyra filoarken på samma sätt som tidigare. Pensla överdelen av bakverket med vad som är kvar av smöret. Gör tre jämna snitt på längden med en vass kniv (inte helt ner till botten).
Grädd 1 175 grader C. under 30 miunuter. Tag ut och häll över sockerlagen. Skär upp då den har kallnat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar