Baga är en blå druvsort som med stor sannolikhet har sitt ursprung i Dão i Beirasregionen i Portugal. Därifrån ska den ha spridit sig till den närliggande Barraidaregionen.
Baga är för övrigt portugisiska för bär.
Baga framkallar lite olika känslor hos såväl producenter som konsumenter. Ska man å ena sidan plocka druvorna i augusti för att slippa Atlantkustens septemberregn? Eller ska man ta risken med regn för att slippa de mest aggressiva tanninerna som man får dras med om man plockar druvorna för tidigt? Det var producentperspektivet.
När viner på baga blir som bäst får man komplexa viner med inslag av plommon, örter, oliver, rök och tobak. Som sämst blir det istället tunna, bleka viner med gröna toner och obehaglig strävhet. Och där hade ni konsumentperspektivet.
onsdag 22 februari 2017
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar