lördag 30 november 2019

Vinbaren Savant och glöggmingel i Johanneshov

 Fredagkväll och jag och en kollega P.,  var båda bjudna på samma glöggmingel. Vi har aldrig egentligen umgåtts bara vi två. Skulle vi kanske?
P. hade testat vinbaren Savant vid Rådmansgatan och hade blivit lika väl behandlad varje gång. 
 Skulle vi kanske testa? Otroligt bra service och man fick verkligen testa olika viner, under sommelierens kunniga ledning.
Men nu var det dags att gå vidare...  
För tredje året i rad var jag bjuden på ett glöggmingel som en annan tidigare kollega L. och hennes sambo V. brukar ha. Nu hade de flyttat från södra Söder, söder om Skanstullsbron till Hammarbyhöjden. Större lägenhet. Och väldigt fin. Där fanns väldigt många kollegor och tidigare kollegor och vänner till festarrangörerna. Sammanfattningsvis om gästerna var att de var väldigt trevliga och lättpratade. 
En riktigt trevlig kväll helt enkelt.

fredag 29 november 2019

28 nov kl 10.59 visavi 29 nov kl 07.00

Har inte november månad varit en sällsamt grå och trist månad detta år? Det är som att man tittar upp i en grå sörjig gröt... Skönt att adventsljusstakarna åker upp nu...
Så idag hade ett vackert snölager lagt sig över hela landskapet.
Underbart.

torsdag 28 november 2019

Veckans druva: Carricante

Carricante är en vitvinsdruva med ett ursprung på Sicilien. Det är främst i området kring Catania, inte långt från Etna, på öns östra sida som odlingar med carricante går att hitta. När den odlas på andra delar av ön går den till och från felaktigt under namnet cattarratto.
Carricante blandas ofta med andra druvsorter såsom inzolia, minella bianca och cattarratto bianco. Den blandas ibland även med den röda druvsorten nerello mascalese.
Viner gjorda på enbart carricante är ofta uttrycksfulla och delikata. Inslag av apelsin, grapefrukt, anis och honung är vanliga. Syran är frisk och en trevlig mineralitet går att finna.

onsdag 27 november 2019

Veckans druva: Uva rara

Uva rara är en rödvinsdruva med ett ursprung i Piemonte och Lombardiet i norra Italien. I området kring Novara, Vercelli och Pavia sydväst om Milano går uva rara felaktigt under namnet bonarda piemontese. Uva rara i sig har betydelsen fåtalig druva och har att göra med antalet druvor per klase.
Uva rara används ibland för att mjuka upp nebbiolobaserade viner. Den dyker även upp i blandningar med barbera och croatina. Viner gjorda på enbart uva rara blir ofta parfymerade och mjuka och ibland med en inte alltid uppskattad bitter eftersmak.

tisdag 26 november 2019

Veckans druva: Nuragus

Nuragus är en vitvinsdruva med ett ursprung på Sardinien. Den är en av öns äldsta druvsorter och är idag den näst mest odlade druvsorten. I huvudsak hittar man dessa odlingar kring Cagliari och Oristano på öns västra och södra delar.
Det gäller att hålla tillbaka nuragus lite så att den inte får växa hej vilt - detta för att undvika tråkiga och obalanserade viner.
Nuragus används till vin i olika stilar - söta, mousserande eller torra. Druvsorten används även vid framställning av vermouth.

måndag 25 november 2019

Middag hos våra vänner i skogen...

 
Egentligen bor inte familjen J. mer i skogen än vad vi gör. 
 Men om vi tar oss genom skogen så bor vi maximalt på ett 5 minuters avstånd ifrån varandra.
 Förutom att de är riktigt trevliga är de riktigt duktiga på att laga mat. Och lägga upp det på ett inbjudande sätt. 
 Jag tog att ena vinet var från Chablis. Anders att det andra var gjort på druvan Riesling. Vi kunde malligt slappna av efter detta. 
Barnen försvann mellan rätterna, för att spela spel.   
Yngsta dottern, E., hade arrangerat en chokladprovning. Jättekul. Här var nog barnen något bättre än vi vuxna på att gissa rätt om jag ska vara ärlig.  
 Anders är normalt ganska pratsam och kommunikativ över huvud taget. Vilket jag verkligen uppskattar. 
   Men under gångna veckan hade han kunnat jobba hemifrån. Med allt vad det innebär av mindre socialt umgänge med kollegor.
 Denna kväll var han extremt pratsam....eller snarare direkt pladdrig... ;)
 Men trevligt hade vi!

söndag 24 november 2019

Pepparkaksbak

Julförberedelserna börjar på traditionellt vis med pepparkaksbak. Halvägs igenom degen... 
 Jongleringspaus...
 Kastar...
 Vart tog den vägen?
 Puh!
 Dags för Sigrid att testa degens kastförmåga.
 Vi bakade trippelsats (eller dubbel snarare 1/3 hade försvunnit under natten)
 Nå det blir en mysig gemenskap där över kavlarna... 
Anders gjorde ett kort inspel. Han tycker att det är ganska trist att baka pepparkakor. Och han har inte riktigt förstått tjusningen med degen...
Nåväl han gick och handlade istället. Det tycker jag är ganska rejält trist. Så det är ju tur att man är olika!

lördag 23 november 2019

Årets pepparkaksbak!

 En helg per år, några veckor före jul är det dags: att baka med vår traditionella pepparkaksdeg. (Nota bene att det är främst pepparkaksdegen som jag pratar om, inte nödvändigtvis något om "då vi bakar våra pepparkakor. Slutprodukten är god. Men degen är HIMMELSK!!!)
Mamma fick receptet av en granne, ungefär tidsmässigt då jag var nyfödd.

Och sedan har den varit med oss i familjen. Jag satte den på fredag kväll för att kryddorna skulle hinna dra in. Vi (min mamma)  brukade göra dubbelsats, men jag har utökat det hela till trippel.
Ändå blir det endast ca 1/3 av all deg som verkligen stansas ut till pepparkakor.
Det mesta äts upp innan det ens har nuddat vare sig kavel eller bakbord....
Jag är som besatt av vår pepparkaksdeg.
 Och denna specifika helg "får" jag frossa hur mycket jag vill. Skulle jag äta upp allt skulle jag drämma till med en ny deg. Men jag "får" inte göra degen under resterande delen av året...

Pepparkakor a la Lomakka, (Ta allt x3)

1 sats,
3 hg smör, smältes
5 dl socker + 1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk nejlikor
1 tsk ingefära

Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
10 dl vetemjöl
1 struken msk bikarbonat
Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten. 
 Sigrid och väninnan C. hade tjejkväll....

 

fredag 22 november 2019

AW med barndomsvännen C.

 C. bor i ett villaområde väldigt nära där jag numera arbetar. Vi kan med andra ord ses ganska enkelt numera.
Det är verkligen guld värt!

torsdag 21 november 2019

Veckans druva: Manto negro

Manto negra är en rödvinsdruva som med stor sannolikhet har sitt ursprung på Mallorca. Det finns DNA-analyser gjorda i syfte att utröna druvsortens släktskap med andra druvsorter på Mallorca. Dock har inga entydiga resultat erhållits. Eventuellt finns ett släktskap med callet som också har Mallorca som ett förmodat ursprung.
På Mallorca utgör manto negro över 20 % av den totala vinodlingsarean.
Viner på druvan är generellt sett mjuka och ljusa i färgen. Alkoholhalten är ofta hög. Yngre vinstockar tenderar att ge rödbäriga viner, äldre mer mörkbäriga.

onsdag 20 november 2019

Hemmafrisören...

Sigrid och en kompis håller som bäst på att fixa sina frisyrer. Via mobilerna ser de hur det går för den andra. Sigrid tillbringade säkert en timme på toaletten medan hon höll på som bäst...

Kan inte gärna säga någonting om det. Vid samma ålder...ungefär samma intressen...

tisdag 19 november 2019

Veckans druva: Vranac

Vranac är en rödvinsdruva med ett ursprung på Balkan. Sedan medeltiden har den odlats i Serbien, Kroatien och Montenegro. DNA-analyser visar på ett släktskap med tribidrag, mer känd som zinfandel.
Vranac odlas även i Makedonien men uppvisar inget släktskap med de andra druvsorterna i detta område.
Viner på druvan har ofta en djup färg och är fylliga. Mycket av tanniner och alkohol. Syran är lite mjukare. Inslag av såväl mörka som röda bär är vanliga. Vinerna lämpar sig väl för lagring och blir mer komplexa med tiden.

måndag 18 november 2019

Veckans vintips: Pintia 2014

Vega Sicilia Pintia 2014, Toro, Spanien, 429 kr
Vega Sicilia innebär inte bara viner i tusenkronorsklassen - köper man Pintia som kommer man undan lindrigare. Om man nu är på det humöret....
I detta mycket goda vin hittar vi inslag av kryddor, kakao, kokos, vanilj, kaffe och svarta vinbär. En lång och trevlig eftersmak höjer upplevelsen. Så gott!

söndag 17 november 2019

Middag hos A och J

 Middag en novemberkväll hos A och J. T var också bjuden.
 Det var ett tag sedan vi sågs så det var riktigt kul att ses igen.
 Jag har känt A och T i 20 år. J kom in i bilden för 10 år sedan på ett ungefär.
 Temat var Italien och såväl mat och dryck smakade utsökt - som det brukar göra hos A och J.
 På vägen till A och J hade vi passat på att shoppa en del inför vintern. Skor, jacka, tröjor, vantar och mössa.
 Det blir mörkst så väldigt tidigt nu.
 När klockan är kvart över elva påpekar Lena att det är dag att åka hem. Ofta har jag den rollen - men denna kväll hade jag släppt helt...
Tack för en mycket trevlig kväll!

lördag 16 november 2019

Distansstudier i arla morgonstund...

Under några års tid nu har jag läst något ämne på distans vid sidan av mitt arbete. En förutsättning har varit att allt kan skötas hemifrån via datorn. Dels började jag då barnen var så pass små att hämtning från fritids var ett dagligt faktum. Dessutom känner jag nog att alls masa sig till någon byggnad var och varannan kväll efter jobbet, det känns för övermäktigt.

Tidigare har jag valt enbart kurser för mitt egna höga nöjes skull; Historia (mest, ett ämne jag sannolikt kommer att återgå till. Drömmen är att få fördjupa mig på något dukningsrelaterat), dryckeskunskap och psykologi. 

Denna termin har jag valt något väldigt arbetsrelaterat: statistik. Egentligen är det kurser som jag redan har läst. Men jag känner att dels läste jag det för så länge sedan att mycket är glömt. Dessutom har jag inte på allvar har använt mig av dessa kunskaper sedan mitt första riktiga arbete. Jag behövde damma av gammal kunskap helt enkelt. Och lära mig ett nytt fräscht statistikprogram som kan fixa mer avancerade saker än, det annars så fantastiska, excel.

Så här sitter jag, i arla morgonstund, och studerar. Jag bävade litet innan - "sannolikt inte lika kul som...." helt fel - det är ju hur kul som helst! 

fredag 15 november 2019

Veckans druva: Diolinoir

Diolinoir är en rödvinsdruva med ett ursprung i Schweiz. Året var 1970 när Andre Jaquinet vid Caudoz forskningscenter i Pully nära Lausanne i Schweiz korsade druvsorterna robin noir och pinot noir med varandra.
Tanken var att diolinoir framför allt skulle bidra med färg i en del schweiziska rödviner gjorda på andra druvsorter . Men den används mer och mer på egen hand för att skapa röda viner med djup färg, tydliga men samtidigt avrundade tanniner, mörkbäriga samt slutligen lagringsdugliga viner.

torsdag 14 november 2019

Flatpalt

 Efter att vi har fått bekanta oss med Potatisknödel hos våra tyska vänner i helgen blev jag väldigt sugen på flatpalt. Min mamma var född i en liten by (Svartbjörnsbyn) strax utanför Boden, därav min kännedom om maten från de trakterna. Kanske inte helt korrekt återgivet, men det hoppas jag att Ni har överseende med.  
 Med skirat smör...
 2 kg skalade och rivna potatisar, där man tryckt ut en del av vätskan genom en sil
12 dl vetemjöl
1 tsk salt
Blandas väl och görs som en lång limpa varefter man delar upp den i lämpliga skivor som knådas samman till bollar.
Kokas i lättsaltat vatten. Tills de flyter upp.

onsdag 13 november 2019

Veckans druva: Foglia tonda

Foglia tonda är en rödvinsdruva med ett ursprung i Toscana i Italien. Den upptäcktes av Conte di Rovasenda i Barone Ricasolis vingård Castello di Brolio i Chianti i just Toscana. Druvnamnet betyder runda blad och säger då något om vinrankans utseende.
Nyligen gjorda DNA-analyser visar på ett släktskap med Toscanas stolthet sangiovese.
År 1970 togs druvsorten upp i det officiella italienska druvregistret. Under 1980-talet var den nästan försvunnen men den räddades i sista stund.
Viner på druvan har djup färg och är krattfulla. De lämpar sig väl för lagring.

tisdag 12 november 2019

Fars dag!

Vi kom hem ganska sent i lördags så det blev lite sovmorgon på fars dag.
(Bilden ovan är från söndag kväll, de nedan från samma dags förmiddag.)
Arvid och Sigrid ordnade brunch med smoothie och annat gott. Jag är rejält träig när det gäller frukost. Yoghurt, müsli och kaffe måste ingå - oavsett dag, land, hotell ja, oavsett allt!
Lena gjorde en mycket god gåsmiddag på kvällen.
Väldigt god mat hela dagen!
Och så fick jag en flaska Brännland iscider.
Den är fruktansvärt god - kan verkligen rekommenderas!