måndag 13 december 2021

Pepparkaksbak anno 2021

Så var det dags att baka ut pepparkaksdegen.
Vi satte degen, 4xsatsen, för 2 veckor sedan. 
Men vi hann inte baka ut den den helgen.
Vi frös in degen istället.
Och har varit inne i frysen och gröpt litet deg sedan dess...
Kvar var max 1/8 av degen. Knappt det.
Vi fick ut 4 plåtar.
Kanske att vi sätter och bakar en sats nästa vecka...
Sigrids kompisar har frågat efter receptet - de har också varit här och smakat.
Och degen är helt enkelt ruggigt god.

PEPPARKAKOR A LA LOMAKKA, 

 1 sats, 
3 hg smör, smältes 
5 dl socker + 1 dl sirap 
2 dl vatten 
1 msk kanel 
1 msk kardemumma 
1 msk nejlikor 
1 tsk ingefära 
 Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna. 

10 dl vetemjöl 
1 struken msk bikarbonat 
Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten. Gräddas i 175 grader C.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar också att baka pepparkakor. Gjorde det med mitt barnbarn förra veckan.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar kanske ändå att äta...degen! :) Men det är mysigt - hela inramningen med att baka pepparkakor

      Radera