torsdag 26 december 2024

Julbaket; saffranslängd och -krans

Saffranslängd och -krans

2 pkt Saffran à 0,5 g
Mörk rom, konjak eller kokhett vatten
1 msk jäst
5 dl 3-%ig mjölk
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
150 g smör
Fyllning
100 g mandelkräm
100 g smör
4 msk vaniljsocker

Blanda saffran med rom, konjak eller kokhett vatten och låt dra ca 30 min.

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till max 37 grader Celsius och blanda med jästen i bunken. Tillsätt saffransblandningen, socker, ägg, salt och nästan allt mjöl (spara ev 1 dl mjöl till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg 5–8 min i maskin eller ca 15 min för hand.

Tillsätt smöret i klickar och arbeta tills degen är glansig och elastisk. Låt jäsa övertäckt med plastfolie eller ett lock ca 40 min.

Kavla ut halva degen i  två runda ringar, lägg fyllningen på en cirkeln och lägg över andra 

Skåra ut 16 trianglar vira dessa två varv runt sig själv och fäst dem två och två.

Pensla över med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader i 15 minuter.


Denna blev dessvärre bränd. Det stod att den skulle gräddas i 220 grader i 20 min. 200 grader i 15 minuter skulle jag rekommendera.

1 kommentar: