Mandelmusslor
30 stycken
100 g sötmandelmjöl (ca två dl)
100 g smör- rumsvarmt
3 dl vetemjöl- (180 g)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula- stor
1 krm bittermandel essens
Skär smöret i tärningar. Lägg mandelmjöl, mjöl, strösocker och vaniljsocker i en skål tillsammans med smöret. Arbeta ihop till en smulig massa.
Tillsätt äggula och bittermandelessens. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Tillsätt äggula och bittermandelessens. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader C.
Smörj mandelmusselformar med smör. Se till att det kommer smör i alla veck. Strö i lite mjöl från en tesil och mjöla dem. Skaka ur överflödigt mjöl.
Ta fram degen och dela den i två delar. Dela varje del i lagom små bitar. Platta ut en bit i taget och lägg i formarna. Tryck upp degen till kanten. Ställ formarna på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12 min. Kontrollera att kakorna är välgräddade innan plåten tas ur ugnen.
Servera med vispad grädde och hjortronsylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar