torsdag 5 december 2024

Nedräkning inför jul: mandelformar

Mandelmusslor

30 stycken

100 g sötmandelmjöl (ca två dl)

100 g smör- rumsvarmt 

3 dl vetemjöl- (180 g)

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula- stor

1 krm bittermandel essens 

 Skär smöret i tärningar. Lägg mandelmjöl, mjöl, strösocker och vaniljsocker i en skål tillsammans med smöret. Arbeta ihop till en smulig massa.

 Tillsätt äggula och bittermandelessens. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

 Tillsätt äggula och bittermandelessens. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader C.

 Smörj mandelmusselformar med smör. Se till att det kommer smör i alla veck.  Strö i lite mjöl från en tesil och mjöla dem. Skaka ur överflödigt mjöl. 

 Ta fram degen och dela den i två delar. Dela varje del i lagom små bitar. Platta ut en bit i taget och lägg i formarna. Tryck upp degen till kanten.  Ställ formarna på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12 min. Kontrollera att kakorna är välgräddade innan plåten tas ur ugnen.


 Servera med vispad grädde och hjortronsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar