lördag 19 juli 2025

Fruntimmersveckan Fredrik och Sara får samsas om en Rabarberpavlova

Rabarbcurd på macaronbotten. Svårslaget.
Jag tycker bättre om smeten till macarons än maräng. Älskar mandel. Så botten blev helt enkelt på macaronssmet

Macarons
70 g äggvita (ca 2)

30 g strösocker (0,3 dl)

70 g florsocker (drygt 1 dl)

90 g fintmalet mandelmjöl (knappt 2 dl)

90 g florsocker (1,5 dl)
Sätt ugnen på 150 grader, vanlig ugn.

2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

4 Spritsa ut blandningen  i en rund ring på bakplåtspapper. Baka på 150 grader i 20 minuter. 

Rabarbercurd

800 gram strimlade rabarber

1 dl vatten

6 ägg, normalstora

4 dl strösocker eller florsocker

1 msk vaniljsocker 

200 gram smör

1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.

Skär smör i tärningar.

Skölj och strimla rabarber. Koka ihop med vatten under lock i 15 minuter i en medelstor kastrull med tjock botten tills rabarbern mjuknat och mosat ihop sig lite. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader i kastrullen.

Vispa ägg och socker med en elvisp tills det är fluffigt några minuter.

Vispa grädde. Ta marängbotten. Stryk över rabarbercurd och toppa med sötad grädde.
Jag garnerade tårtan med 4 långa rabarber som jag kokat mjuka i socker och vatten.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar