Budapesttårta i glas
Nötmaräng
75 g rostade hasselnötter (1,5 dl)
40 g florsocker (2/3 dl)
15 g maizena (1,5 msk)
3 äggvitor (ca 105 g)
60 g strösocker (2/3 dl)
Övrigt
50 g mörk choklad
1 burk konserverade mandariner
3 dl vispgrädde
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader Celsius och klä en plåt med bakplåtspapper. Gör också klart en spritspåse med en rund tyll, ca 1 cm stor öppning. Eller bara klipp ett hål i din spritspåse.
Mal eller mixa hasselnötterna till ett nötmjöl (det går bra att köpa färdigmalet hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, men rosta det gärna innan du använder det) med maizena och florsocker i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite strösocker (av den andra delen socker) i taget och vispa tills du har en fin, glansig och fast maräng.
Vänd ner de torra ingredienserna i marängen.
Fyll tyllen och spritsa långa sträck på bakplåtspappret. Varje sträck ska bara precis nudda nästa.
Grädda i 15 minuter och låt den svalna helt.
Ta ut 6 stycken rundlar, lika stora som dina glas. Hacka resten av kakan i mindre bitar. Smält chokladen och häll i en liten spritspåse och spritsa choklad fram och tillbaka över rundlarna. Spritsa sedan choklad över de mindre bitarna kaka.
Vispa grädden lätt. Lägg lite av de mindre bitarna kaka med choklad i botten på varje glas. Sen en sked med grädde, sen mandariner, mer grädde och sen lägger du på locket. Pudra sedan med florsocker.
Kakan kan du baka så långt i förväg som dagen före. Du kan också med fördel lägga ihop i glasen några timmar innan servering. Då blir kakan bara mjukare och enklare att äta med sked. Vänta dock med att pudra med florsocker förrän det är dags att servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar