onsdag 21 juli 2010

Vitvinsprovning hos svärfar

Lenas semester inledde vi med att åka till svärfar i Roslagen. Två dygn med lagom varmt väder, badplats där vi var mer eller mindre ensamma hela tiden och - nu kommer det - färdigdukade bord att sätta sig vid! Ingen matlagning, ingen dukning, ingen avplockning, ingen dammsugning av smulor efter måltiderna. Som småbarnsföräldrar passade vi verkligen på att njuta!
Dessutom vinprovning båda kvällarna.

Vitvinsprovningen utgjortes av två vita viner. Vi fick noll information. Svärfar undrade vilka länder vinerna var ifrån och vad de kostade. Plus en massa annat.....

Vinerna var:
Elephant Hill Chardonnay 2009 (nr 94249) från Nya Zeeland och Chateau Haut Mayne 2008 (nr 95601) från Frankrike.

Det franska vinet var friskt, hade inslag av citrus och bjöd på den där finstämda, delikata tonen av smör och nötter som jag så starkt förknippar med Bourgogne. Gissade därmed att vinet var franskt, vilket var rätt. Men Bourgogne var fel. Det var ett Bordeauxvin med 77% semillon, 19% sauvignon blanc och 4% muscadelle. Mycket gott, tyckte jag. Lena tyckte inte om det.

Vinet från Nya Zeeland hade för mycket av den tropiska smak som jag inte har helt lätt för. Kände inte riktigt igen stilen och chansade därför på Chile. Lena uppskattade det här vinet betydligt mer än det franska.

Båda vinerna har varit tillfälliga nyheter på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar