onsdag 4 maj 2011

Veckans druva: Silvaner

Silvaner, gruner silvaner eller sylvaner. Som så ofta med druvor används flera namn på samma druva. I detta fall finns det åtminstone uppenbart släktskap namnen emellan - vilket ju inte alltid är fallet.
Silvaner, som är en vitvinsdruva, odlas i huvudsak i Tyskland men även i övriga delar av centrala Europa. DNA-analys visar att föräldrarna är traminer och österreichisch weiss. Korsningen ägde förmodligen rum i Österrike, även om inte så mycket silvaner växer där numera. Druvan förknippas särskilt med Franken i Tyskland. Just silvaner från Franken lämpar sig inte så bra för blindprovning om man envisas att hälla upp vinet direkt ur flaskan. Flaskorna är nämligen väldigt speciella. De är gröna i färgen, runda och platta och kallas bocksbeutel. Ja, det gäller inte bara för silvaner, utan för Frankenviner i allmänhet.
Druvan har mycket syra, visserligen lägre än riesling, men den upplevs som hög på grund av silvaner har mindre "kropp" än vad riesling har. Doften är inte så stor och i smaken kan man hitta gröna äpplen.

1 kommentar:

  1. Ett tips så här års angående Silvaner, och kanske särskilt Franken-Silver, är att vinerna passar utmärkt till säsongens sparris - och då pratar vi alltså om färsk, vit sparris. Kabinett trocken är lämplig nivå för sådan användning, gärna senast tillgänglig årgång, för i detta fall är det friskhet snarare än mognad som passar.

    SvaraRadera