måndag 12 september 2011

Pasta Rydberg och vin från Priorat

Biff Rydberg är ju en god klassiker. Men om man är hungrig och vill att maten ska bli klar fort, kan man inte ersätta potatisen med pasta då? Jo, det går ju. Kanske inte riktigt lika gott som originalet, men ändå en god rätt.
Pasta Rydberg
1 kg oxfilé
lite smör att steka i
2 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 gul lök
2 msk smör
5 dl mellangrädde
1 msk Dijonsenap
500 g bandpasta
280 g bacon
4 äggulor

Skär oxfilén i tärningar med sidlängden 2 cm. Salta och peppra och stek hastigt på hög värme i lite smör.
Hacka löken grovt och fräs den i smör. Tillsätt grädde och senap och låt koka i några minuter.
Koka pastan. Vänd ner den färdigkokta pastan i gräddmixen. Låt koka ihop i ett par minuter.
Skär bacon i mindre bitar. Stek dm i torr stekpanna i ett par minuter.
Servera med äggulor i sina skal.

Vinet vi drack till var riktigt, riktigt gott:
Salmos Torres 2008, nr 73019, sex flaskor för 1536 kr.
I och med att fraktkostnaden för viner i beställningssortimentet är en kännbar utgift väljer vissa leverantörer/producenter att saluföra viner i paket med sex flaskor i varje. Det är dyrt att skicka enstaka flaskor kors och tvärs i landet. Det här vinet, liksom många (alla?) av Torres viner, säljs i i enheter med sex flaskor i varje.
Eftersom vi gärna provar och upptäcker nya viner är vi lite skeptiska till att köpa så många flaskor av samma sort. Men när vinet är så gott som det här kan vi tänka oss att göra ett undantag...
Druvorna som ingår är garnacha, syrah, mazuelo (annat namn för carignan) och cabernet sauvignon. Vinet är tätt, smakrikt och välbalanserat. Mycket röda bär, vilket jag ofta tycker att Prioratviner har. Riktigt gott!

1 kommentar:

  1. Lite av en blandning mellan Biff Rydberg och Pasta Carbonara?

    Lite synd att det är så med vissa viner, de ska vara absolut underbara för att man ska vilja ha 6 stycken.

    SvaraRadera