lördag 29 juni 2013

Midsommarafton! Med bl.a.a sillpannacotta, sill- och potatissallad och flädercheesecake

Vi hade midsommarfirandet ett stenkast från vårat hem.
 Morfar, moster E. och C. kom på besök över midsommar. Ganska direkt efter att de hade kommit gick vi iväg till midsommarstången och firandet.
 Moster E. och C. hade tagit med sig picknickmat.
 Efter ringdans gick vi och satte oss. Det märks att vi har bott i kommunen och etablerat oss nu - det dök upp bekanta ur var och varannan buske kändes det som. Riktigt trevligt.Tre av Arvids kompisar dök upp där vi satt. Ett tu tre jagade Sigrid fyra glada sjuåriga pojkar, medan alla skrattade för full hals.
 En fundersam Sigrid. Snart hade detta bytts ut mot en skrattande. Och efter det till en rejält trött, men glad, Sigrid.
Anders och C. sitter och fikar och "vaktar våra saker". Det var skönt för barnen att ha någon punkt att springa till mellan varven. 
   Jag, moster E. och morfar botaniserade runt bland de gamla husen.
 Morfar hittade in i ett skolmuseum.
Väl åter smakade det gott med Moster E. och C.s kladdkaka.
 Väktarna har placerat sig....
Först satt vi och tog det lugnt ett tag. Skulle vi sitta ute eller inne.
Allteftersom tiden gick blev det kallare och kallare, varför vi enades om en inomhussittning.
 Förrätten bestod av två rätter; sillpannacotta och sill- och potatissallad. Sill- och potatissalladen gick ut som en klockren vinnare.

Sillpannacotta

1 burk 5-minuterssill
4 gelantinblad, blötlägges i kallvatten i 5 minuter innan användning.
3 dl mellangrädde
3 msk senap
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 dl creme fraiche
peppar och salt efter smak
Garnering
10 gräslöksblommor

Klipp sillen i centimetertjocka delar och fördela dem jämnt i glasen. Koka upp grädden i en kastrull. Rör ner gelantinbladen tills de har lösts upp. Låt svalna. Rör ner övriga ingredienser och fördela jämnt i glasen. Låt stelna i kyl och dekorera med gräslöksblomma.

Sill- och potatissallad

400 g kokt och slarvigt tärnan färskpotatis
2 burkar 5-minuterssillar (klippta 1 cm breda)
3 äpplen, tärnade
15 cm purjolök (Finskuret)
4 hårdkokta ägg (tärnade)
2 msk klippt dill
2 msk klippt gräslök
dressing
3 msk vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
1/2 dl dijonsenap
1 msk vatten
1 1/2 dl rapsolja (strilas långsamt ner då alla andra ingredienser har rörts samman)
salt och peppar efter smak.
 
 


 Vi bänkade oss..
  Anders gjorde 2 olika lax-baserade rätter. Laxtartar med saffranssås och ugnsbakad laxsida med Astrids basilikasås.
Skulle vi ha haft en röstning om vilken som är godast hade de nog kommit på delad första plats - såååååååå vansinnigt goda båda två.
 Sedan var det dags för efterrätten. Arvid och jag hade bakat den kvällen innan.

Flädercheesecake

3 dl cornflakes
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl muskovadosocker
100 g smör
Fyllning
5 gelantinblad, blötlägges 5 minuter innan användning
5 dl creme fraiche
500 g vaniljkesella
2 dl konc flädersaft
saft och skal av 1 citron
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Toppinggele
2 gelantinblad, blötlägges 5 minuter innan användning
2 dl drickbar flädersaft
Garnering
Jordgubbar
Knåda samman botten och tryck ut den på en smörad och bröad springform. Grädda i 200 grader C. ugn i ca 10 minuter. Tag ut och låt svalna. Koka upp flädersaften och rör ner gelantinbladen så att de löses upp. Låt svalna. Blanda samman alla ingredienser och häll över bottenlagret. Ställ in i kylen och låt stelna. Koka upp fläderaften till toppinggelén och rör ner gelantinbladen. Låt svalna och smeta sedan ut över den stelnade tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar