söndag 16 juni 2013

Skolavslutning och visitors from the Netherlands

Fredag 14 juni 2013 - Arvids första skolavslutning. Sång och sådant avverkades dessvärre i skolans gymnastiksal och dit hade bara femmornas föräldrar tillträde till pga trängsel.
  Men sedan fick vi ansluta oss i klassrummet. Fröken hade köpt små glasfigurer till alla barnen som de fick ta ned från kuvert på tavlan.
 Sedan bar det hemåt för att fixa iordning en mottagning för våra holländska vänner. Tre kusiner. J. lärde jag känna på mitt första arbete för 19 (!!!!!!) år sedan - hon var utbytesstudent från Amsterdam som höll på att skriva sin D-uppsats om svensk arbetsmarknad...
 Och 19 år senare sitter vi hemma i vårt kök. Jätteroligt. Arvid och Sigrid tyckte att det var läskigt att inte förstå vad vi pratade om - det skrattades mycket under hela kvällen - men om vad?
 Anders hade gjort sin smörgåstårta special. Smörgåstårtor tycks vara typiskt svenskt. De hade aldrig sett något liknande. Men de åt med god aptit.
 Vi serverade rabarberpaj till efterrätt - jag blandade socker, rabarber och kardemumma - det senare tycks också vara typiskt nordiskt....att krydda med kardemumma.

Rabarberpaj

500 g rabarber
1⁄2 msk potatismjöl
1 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker

Pajdeg
1⁄2 dl havregryn
 5 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
 250 g smör
1 äggula
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader Celsius. Smöra en ugnssäker form och ströa med ströbröd.
  • Skär rabarbern i skivor.
  • Blanda rabarber, potatismjöl, kardemumma och socker i en bunke.
  • Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en, annan, bunke.
  • Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en deg.
  • Ställ in i kylen i 30 minuter.
  • Ta ut degen ur kylen kavla ut 3/4 av degen till en rund platt plätt. Klä in formen.
  • Fördela rabarbern över degen.
  • Kavla ut resterande delen av degen och fördela över.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar