tisdag 18 juni 2013

Smörgåstårta på födelsedagskalaset

Arvids och Sigrids gemensamma födelsedagskalas med släkten inleds traditionsenligt med smörgåstårtor till lunch. Därefter äts det mer eller mindre konstant ändå tills de sista gästerna ger sig av ett dygn senare. Hur var det nu? Människan ger lätt efter för njutning i stunden och är sämre på att planera för långsiktigt välmående. Fast sådana här firanden ger nog även ett välmående i längden även om man inte bör väga sig innan man lägger sig på kvällen....
Smörgåstårtan med stort S
24 skivor formbröd
500 g rökt lax
6 hårdkokta ägg
Broccolikräm:
500 g broccoli
500 g philadelphiaost
5 msk riven pepparrot
5 dl creme fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
5 dl creme fraiche
5 msk Kalles kiaviar
3 msk majonnäs
1 knippe dill
1 knippe gräslök
Garnering:
450 g skalade räkor
200 g rom
Koka broccolin. Mixa broccoli med philadelphiaost, pepparrot, creme fraiche, salt och peppar i en mixer.
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök (finhackad) och dill (finhackad).
Lägg ut sex formbröd på en bricka. Bred ut kaviarkräm. Lägg på bitar av rökt lax och skivor av kokta ägg. Gör om tills 24 formbröd är utlagda.
Bred broccolikräm som tak och väggar på smörgåstårtan. Garnera med räkor och rom.
Servera!
Silltårtan var god den också. Men inte lika god som, ja, ni vet vad...
(Se ovan!)
Samma sak med denna kalkon- och sparristårta.
Vädret var perfekt. Lagom varmt och uppehåll.
Ja, hur man än vrider och vänder på bilderna så var det en riktigt lyckad dag!

5 kommentarer:

  1. och gästerna bara älskad att vara med.Även om magen nästan kändes öm efteråt. Tänk att man aldrig lär sig att smaka bara lite och tänka på att det kommer definitivt en tårta på födelsedagskalas. slutsatsen blir att vi alla förutom att det som alltid är trevligt att träffas dessutom var övermätta
    Kram moster E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej moster E - kan bara säga tack detsamma! Kramar från Lillsyrran

      Radera
  2. Gillar din blogg jättemycket och tycker att dina servettvikningar och dukningar är helt underbara. Jag jobbar på ett studieförbund och vi planerar att ha studiecirklar med temat dukning till vardags och fest. Nu undrar jag om jag kan få använda några av dina bilder och beskrivningar och göra ett litet häfte att ha som studiematerial, givetvis med hänvisning till källan och din bloggsida? Jag har gjort en skiss som jag kan maila om det är ok och om du vill lämna ut din e-postadress.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anneli Eklund - vad glad jag (vi) blir. Vi har själva haft litet småfunderingar om både servettbrytningar och vinprovningar i mer ordnad extern regi, men hittills inte fått tummen ur. Ni får gärna använda materialet i vår blogg om ni anger källan. Är väldigt nyfiken på din skiss. Vår e-postadress är: postgardsromantik@gmail.com

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera