tisdag 4 mars 2014

Naturhistoriska museet med hemgjorda piroger och köttfärssnurror

 En tunnelbanestopp efter Anders arbete ligger Naturhistoriska museet. Arvid, Sigrid och jag hade februarilov, medan Anders jobbade. På torsdagen kunde han dock sluta vid lunch....
 Vi möttes bland dinosaurierna...
 Lagom till Anders slöt upp var det lunchdags. Denna gång hade vi medhavd matsäck, köttfärspiroger och köttfärssnurror med saft och kaffe.
03.30 på morgonen vaknade jag med ett ryck - jag hade glömt att packa ner en duk!!! Snabbt stormade jag ner och lade ner en rödrutig duk i packningen. Sedan kunder jag lugnt återgå till att sova.

 Köttfärsfyllning

 400 gram köttfärs
2 st gula lökar, hackade
1 riven morot
1 st vitlök, pressad
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
3 msk olja
salt och peppar efter smak
Stek lökarna i smör och tillsätt köttfärsen då löken blivit mjuk. Tillsätt de rivna morötterna och rör om. Låt blandningen fräsa så pass att köttfärsen blir genomstekt. Tillsätt olja och kryddor och låt dra på eftervärme.

Deg till piroger


6 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st ägg
2 dl mjölk
3 msk rapsolja
1 st uppvispat ägg till pensling
Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, ägg och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg, gärna med degvisparna i elvispen. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Kavla ut degen och ta ut runda ringar med hjälpa av "pirogklämman". Ta en platt cirkel och lägg i klämman - lägg litet fyllning i mitten och kläm ihop (Alternativ, om du saknar "pirogklämma"; Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. Lägg i fyllning. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster.). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Deg till snurrorna

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk strösocker
14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Smält matfettet i en kastrull. Ta av den och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt salt, socker och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet.
Kavla ut halva degen och bred över ett tunt lager köttfärs över hela den platta degen. Rulla ihop till en lång korv skär den i 1,5 cm tjocka delar. Gör lika dant med andra deghalvan. Lägg dem på plåt och grädda i 250 grader Celsius i ca 10 minuter eller till bullarna fått gyllenbrun färg.
 
 Allt var kanske inte lika roligt att se..
De svenska djuren och deras läten var desto mer spännande - där tillbringade vi större delen av eftermiddagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar