Kadarka är en ungersk rödvinsdruva med lite osäkert ursprung. Men förmodligen kom den till Ungern via Bulgarien.
Odlingen av kadarka i Ungern har minskat under de senaste årtiondena och fortsätter sakta att minska än mer. Ändå uppskattas druvan för de viner den ger med mjuka tanniner, frisk syra och lite lätt kryddiga inslag. Dessutom med en elegans som gör att den till en viss del kan påminna lite om pinot noir.
Druvans färg är inte så kraftig och den är lämpad att använda till att framställa roséviner.
Kékfrankos (blaufränkisch) är den druva som ökat i popularitet på kadarkas bekostnad. Kékfrankos är helt enklet lättare att handskas med såväl på vinfältet som i vinkällaren.
Bland ungerska synonymer till kadarka kan törökszölö (turkisk druva) nämnas.
onsdag 6 februari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar