onsdag 31 juli 2013

Veckans druva: Agiorgitiko

Agiorgitiko är en rödvinsdruva som odlas i Grekland. Namnet betyder St Georges druva och druvan är antingen namngiven efter ett kapell med namnet St George eller efter en by med samma namn.
Liksom många andra grekiska druvsorter tror man att agiorgitiko har anor tillbaka till antiken (i Grekland). Vissa menar att det finns en koppling till St Georges dag och att agiorgitikodruvorna skulle vara mogna nog att plocka när denna dag infaller. Men eftersom St Georges dag infaller i april eller maj känns det föga troligt.
Viner på agiorgitikodruvan kan ha olika skepnad. Ena stunden kan man ha ett fruktigt och friskt rosévin gjort på druvan i sitt glas för att i nästa stund ha ett koncentrerat, smakrikt, tanninrikt och lagringsdugligt rött i samma glas. Om man inte vill ha ett vin med en stil någonstans mellan dessa ytterligheter, förstås.
De mest seriöst gjorda vinerna på druvan har djup färg och inslag av örter och lämpar sig väl för lagring på ekfat. Låter riktigt gott!

tisdag 30 juli 2013

Paella

Paella
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt ris
2 msk olja
1 paket saffran (0,5 g)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 stor röd paprika
2 dl djupfrysta ärtor
300 g räkor utan skal
1 burk musslor (265 g)

Skala och finhacka vitlök. Fräs lök och ris i oljan i en stor kastrull. Tillsätt saffran, vatten och buljongtärning. Salta. Låt koka under lock i 20 minuter.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Blanda ner paprika, ärtor, räkor och musslor när drygt halva koktiden har passerat.
Servera gärna med bröd och någon röra baserad på creme fraiche och majonnäs.

söndag 28 juli 2013

Gazpacho

Perfekt sommarmat, om du frågar oss vuxna. Barnen fortfarande lite skeptiska.
Gazpacho på enkelt sätt
4 skivor formbröd
3 vitlöksklyftor
1 liter tomatjuice
1 liter grönsaksjuice
2 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Smula sönder brödet och mixa det tillsammans med vitlöken och tomatjuicen med hjälp av en mixer.
Tillsätt grönsaksjuicen, olivoljan, vinägern och kryddorna.
Blanda och låt stå svalt en stund innan servering.

lördag 27 juli 2013

Mästaren Guigal

Lena och jag har någorlunda lika vinsmak. Men det finns skillnader. Vita viner från Rioja är jag riktigt förtjust i. Lena kan inte alls med dem. Lena är nog mer förtjust i champagne än vad jag är. Båda lovprisar vi friska vita viner gjorda på druvor som sauvignon blanc, grüner veltliner och chardonnay på chablisvis.
På producentnivå då? Ja, Brocard gör goda chablisviner. I Spanien gör Torres goda rödviner. Masi i Italien är en favorit. Men så har vi franska Guigal i en helt egen klass. Häromsistens drack vi Côte-Rôtie Brune et Blonde 2004, nr 79094, 439 kr och Saint Joseph 2010, nr 73875, 199 kr under två på varandra följande sommarkvällar. När vi druckit några klunkar av det dyrare vinet tittade vi på varandra och ställde oss frågan: "Varför dricker man överhuvudtaget andra viner än detta?"
Så välbalanserat och finstämt! Ja, även det "billigare" vinet var mycket gott. Men det var Côte-Rôtien vi gick igång på!


fredag 26 juli 2013

Servettbrytning: Snäckan

Dessa på tallriken - omgiven av snäckskal så känner man sig förflyttad till en sandstrand...

 Snäckan

Vik servetten diagonalt.
Vik ner den översta hörnet så att de två trianglarna som bildas på vänster sida och nedåt är lika stora.
Vik ner det översta högra hörnet så att dess hörnet möter den inre sidan av servetten.
Vik in över den högra sidan med start i mitten på föregående vikning (se bild).
Vik upp den nedersta flärpen 45 grader upp kant i kant med övrigt.
Vik runt denna flärp 45 grader tills den tar slut, fäst den på insidan av "snurran".
Vik upp den vänstra sidan och flytta hörnet in i övre sidan så att de möts på servettens insida.
Vik in de två trianglar som befinner sig under den "centrala horisontella" linjen på servetten.

 

torsdag 25 juli 2013

Ett lustigt vin!

Monferrato Freisa 2009, Piemonte, Italien, nr 71288, 97 kr
Italienskt vin gjort på den något okända druvan freisa. "Freisa" leder tankarna till jordgubbar och det känns motiverat. För det som möter en i glaset är ett vin med ganska ljust röd färg. I doften finns det absolut inslag av jordgubbar. I smaken likaså. Till en början. Men plötsligt kliver en sträv körsbärsbitter ton in och helt förändrar bilden av vinet. Överraskande, minst sagt!
Nu till den enda väsentliga frågan i vinsammanhang. Är vinet gott? Nja, det är inte värt sitt pris, kom vi nog fram till ändå. Men det bjöd på en vinupplevelse utöver det vanliga. Ett udda vin att ha med i en vinprovning för intet ont anade middagsgäster!

onsdag 24 juli 2013

Veckans druva: Assyrtiko

Grekisk vitvinsdruva som förmodligen härstammar från Santorini. Assyrtiko kan föra tankarna till assyrisk, men låt inte fantasin skena iväg. Grekiskt ursprung med stor sannolikhet, som sagt.
Viner på druvan blir kraftfulla, friska och nästan metalliska i sin framtoning. Syran är hög och tydlig.
På Santorini är 70% av vindruvsarealen täckt av assyrtiko. Många av vinstockarna är gamla.
Assyrtiko odlas även på andra håll än på Santorini i Grekland. Då blandas den i större utsträckning med andra druvor jämfört med vad som görs på Santorini.

tisdag 23 juli 2013

Fisk med blomkålspuré

En enkel rätt när man inte vill tillbringa timmar i köket. Blomkålspurén är riktigt god!
Fisk med blomkålspuré

800 g kolja
2 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
en halv citron (saft och rivet skal)
1 msk torkad rosmarin
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla fisken med olivolja. Salta och peppra. Placera fisken i en smörad ugnssäker form. Pressa citronsaft över fisken. Strö över citronskal och torkad rosmarin. Efter 15 minuter i ugnen är fisken klar.

1 blomkålshuvud
0,5 dl vispgrädde
2 msk smör
salt och peppar
Dela blomkålen i små bitar. Koka därefter blomkålen så matt den blir mjuk. Mixa den färdigkoktas blomkålen med grädde och smör. Salta och peppra.

Servera gärna med potatis!

måndag 22 juli 2013

Boeuf bourguignon i sommarvärmen

Köttgryta och rödvin mitt i sommaren? Jodå, det fungerar bra. Fast man kan inta middagen lite senare när det blivit något svalare.

Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev
2 tsk salt
0,5 tsk savrtpeppar
4 msk smör
3 dl vatten
2 flaskor rött matlagningsvin
3 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
10 smålökar
2 msk maizena majsstärkelse
280 g bacon
250 g champinjoner

Skär köttet i bitar med längd, bred och höjd på ungefär 3 centimeter. Salta och peppra. Bryn köttbitarna i smör i en stekpanna. Gör det i omgångar och lägg över bitarna som är klara i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med någon deciliter vatten och häll över i grytan. Späd med vin, vatten och fond. Rör om.
Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan. Låt grytan puttra under lock i minst en och en halv timme.
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka i ytterligare 15 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Koka upp.
Stek bacon och champinjoner i lite smör i en stekpanna. Lägg över detta i grytan.

Servera gärna med kokt potatis.




söndag 21 juli 2013

Apelsinmarängpaj med apelsincurd

 Vi ska ha en spansk bjudning och jag lyckades klura ut att allt med apelsiner borde ju kunna hänvisas till Spanien (med litet god vilja) om man är riktigt sugen på en viss efterrätt... Sagt och gjort.

Apelsinmarängpaj med apelsincurd

Pajskal
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk socker
1 st äggula
Apelsincurd
3 apelsiner
3 msk maizenamjöl
4 äggulor
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
Maräng
5 äggvitor
3 dl socker
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Spara äggvitan i en skål (till marängen). Låt degen vila kallt minst 30 minuter. Pressa apelsinerna till curden och blanda med maizenamjölet i en kastrull. Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. Häll ner sockret. Låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen. Sätt ugnen på 175 grader Celsius.
Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda pajskalet ca 12 minuter. Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten. Grädda pajen i ugnen ca 8 minuter, tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.
 Apelsincurden försvinnande god.
 Först måste ju hjälpredan självfallet tvätta händeran efter det ansträngande utomhusarbetet som föregick bakningen....
 Grushögen har även satt igång ett myller av lekar för storebros och lillasyster.
 Många lekar har jag ingen aning om vad de sysslar med.
 Men roligt har de...

lördag 20 juli 2013

Hembakade ostkex till fördrinken och montering av en cross-training maskin

Receptet till dessa fördrinkstilltugg fick vi av en viss fru N. för ett antal år sedan. Fortfarande är de vansinnigt goda, varför vi bakar dem mellan varven. Man kan dessutom dubbla degen och frysa in någon/några rullar och ta fram, skära i skivor och grädda vid något annat tillfälle.
 Sigrid är inne i en riktig matlagnings och bakningsperiod. Kul! Arvid gillar också att baka och laga mat men hans riktigt stora intresse har lagt sig något.

Ostkex

7 dl riven ost (lagrad).
3 dl riven pamesanost.
3 msk gräslök.
3 krm cayennepeppar.
0,5 tsk salt.
1,75 dl vetemjöl.
50 g. smör.
1/2 dl creme fraiche.
Blanda ihop ingredienserna och rulla ut till 3 rullar. Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut på plåt. Grädda i 200 grader Celsius i 10-15 minuter.
 Visst ser de goda ut.
 Visst kan man tycka att vi borde kunna springa ute istället för att köpa en trampmaskin. Saken är den att det gör vi, åtminstone flitigare på sommaren (Och denna sommar imponerar vi åtminstone på oss själva 7-10 km, fem dagar i veckan!!!). På vintern kanske det bara blir någon gång per helg om det vill sig illa. Därför tänkte vi....
 Samtidigt kom en ny tvättmaskin som vi hade beställt. Vår gamla hade läckt under en längre tid. Som tur var hade vi beställt även installation av tvättmaskinen. Trampmaskinen fick vi klura ut själva. Men det gick ypperligt, Anders visade sina LEGO-byggar takter och ett tu tre stod den där.
Även Arvid och Sigrid tyckte att den fungerade ...tja som man kan vänta av en dylik maskin!

fredag 19 juli 2013

Servettbrytning: Seglarmössan

 
 Jag tar ett litet avbrott i mina Joan Sallas efterforskningar (jag har följt hans olika familjer av servettbrytningar nu under en ganska lång period) till förmån för "seglarmössan" som är litet av den ultimata sommarvikningen av en servett!
Visst är den fräsch!
 Seglarmössan
Vik ut hela servetten och vik den på mitten.
Vik in båda sidorna mot mitten.
Lyft upp ena sidohörnet och vik ut dem, till en triangel, så att de ser ut som taknocken på ett hus.
Gör likadant på andra sidan.
Vänd servetten och gör likadant med hörnen på denna sida.
Vik upp ett lager av basen upp mot hörnen.
Vik ytterligare en gång.
Vänd på servetten och gör likadant på andra sidan.

torsdag 18 juli 2013

 Ny dag ...nya spadtag....
 Egentligen tycker vi inte att det är så tungt fysiskt - men psykiskt - såååååååååååå tråkigt!
 Vi sticker emellan med att äta litet...
 Och litet till....
 Sigrid försöker trycka ned högen så gott det går.
 Men den förblir där den är...
Ser ni något märkligt med den bortre pelaren? Anders försöker lösa grushögsproblematiken på ett alldeles eget sätt...
 Vi försöker smita från grusarbetet med litet hederligt pingisspelande...