Rödvinsdruva som odlas i Portugal, där den också har sitt ursprung. Med stor sannolikhet, ska tilläggas. Baga betyder förresten bär på portugisiska.
Viner på druvan kan bli riktigt bra - och riktigt dåliga också. Odlarna har här ett dilemma. Ska man plocka druvorna tidigt och dras med väl kärva tanniner? Eller är det bättre att vänta och låta tanninerna slipas av något och i stället ta risken att druvorna angrips av röta i det ofta fuktiga Atlantklimatet? Svårt, svårt.
När vinerna blir som bäst (det är väl de som är intressantast?) kan man hitta inslag av såväl skogens bär som skogsbär när vinet är ungt och mer komplexa toner av plommon, oliver, kryddor, tobak och rök när vinet är äldre. Och med åldern blir tanninerna mindre bråkiga.
När vinerna inte blir så bra då? Ja, bleka, tunna, stjälkiga och sträva lyder beskrivningen då.
Nu gäller det bara att hitta de bra vinerna och undvika de dåliga. Fast så är det väl alltid när man ska köpa viner man inte är riktigt bekant med?
onsdag 23 oktober 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar