fredag 31 januari 2014

Servettbrytning: Picknickknytet

Denna servettbrytning kräver inga stärkta linneservetter - tvärtom. Har du några servetter av mjukare kvalitet är detta att föredra.

 

Picknickknytet

Veckla ut hela servetten.
Vik in högra hörnen mot mitten.
Vik in vänstra hörnet mot mitten.
Vik in högra 1/3 av vad som är kvar av servetten över mot den vänstra sidan.
Vik över vänstra sidan över övriga servetten.
Knyt en enkel knut.


 

onsdag 29 januari 2014

Veckans druva: Camarate

Camarate är en rödvinsdruva från Portugal. Druvans föräldrar är caytena blanca och alfrocheiro. Båda druvnamnen om möjligt än mindre bekanta än camarate.
Camarate gillar sol och är ganska mottaglig för diverse sjukdomar. Som tur är finn rejält med sol i Portugal.
Viner på druvan är rätt fylliga men samtidigt mjuka. Inslag av hallon i en inramning av mjuka tanniner kännetecknar vinerna. Låter som ett gott rödvin framåt vårkanten!

söndag 26 januari 2014

Problem med tekniken!

God morgon!

Vi har inte gått under jorden. Hur vi än fibblar lyckas vi inte få med några bilder.

Därför blir det litet tyst från oss innan vi lyckas knäcka vad som är fel.

Onsdagarnas "veckans druva" kräver dock inga bilder och fredagarnas "servettbrytning" finns inlagda till och med maj...

Så onsdagar och fredagar publiceras som vanligt, men för övrigt får vi försöka bearbeta tekniken innan vi kan publicera något nytt.

//Lena och Anders

fredag 24 januari 2014

Servettbrytning: Dubbelpilen

Otroligt enkelt, men snyggt likväl.

Dubbelpilen

Vik servetten längs ena långsidan.
Vik servetten längs andra långsidan. En mindre kvadrat har uppstått.
Vik det översta lagret, diagonalt över till andra sidan av servetten.
Vik tillbaka andra lagrets hörn mot mitten.
Gör likadant med den "första lagrets" hörn, så att hörnen möts på servettens mitt.
Vik in de två övriga hörnen bakom servetten.


 

torsdag 23 januari 2014

Peruansk middag!

 Arvids bästa kompis har en mamma från Peru. Förutom att både kompisen och hans familj är väldigt trevliga, har vi kommit i kontakt med, för oss nya, matinfluenser.
Varken Anders eller jag har någonsin varit i närheten av Sydamerika överhuvudtaget. Då är det väldigt spännande att få riktig Peruansk mat i ett hem nära oss själva.
 JAg levde i villfarelsen att majs, är majs  är majs. Förrätten bestod av en majssoppa på jättemajs och lammkött.
 I tillbringaren som Anders håller i finns en mörkröd, saftliknande dryck. Den är gjord av röd....majs.
 Sigrid var inte alls bekant med smakerna och därför högst tveksam till det mesta. Men hon försökte. Anders och jag var nog mer förtjusta. Dessutom kändes allt så...nyttigt på något sätt - inga mjölstinna eller oljefeta saker utan mer buljong och...ja fräscht helt enkelt. 
 Arvid och T. försvann bort och spelade Wii och kom ner då nya rätter serverades. I slutet av kvällen var Arvids ögon alldeles rödsprängda.  

Lomo Saltado

8 pers
1 kilo  nötkött
12 dl rapsolja
4  rödlökar
  4  tomater
3  vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 kg potatis som strimlas och friteras i fritös
salta efter smak
Sås
2 msk soja
1 msk aji amarillo pure
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk ostronsås
Finhacka vitlök och ingefära. Hacka koriander och skär grön löken i ringar. Skär tomat i sex klyftor. Skala rödlök, halvera, och skär varje halva i fyra och separera löken i löv-liknande skivor. Skär limen i mitten. en liten skål, förbered såsen genom att blanda samman soja, vinäger, aji amarillo och ostronsås. Skär köttet i medelstora strimlor. Hetta rapsolja i stekpanna på medelhög till hög värme. Krydda nötkött remsor med salt och stek köttet i stekpanna, ca 30 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära, stek i ca 30 sekunder. Tillsätt lök och tomater, stek i ca 30 sekunder. Tillsätt pommes frites och sås till nötkött och stek i ca 30 sekunder. Stäng av värmen och blanda i grön lök och koriander, stek i ca 30 sekunder. Servera med ris.
En postgårdsromantiker lämnar aldrig bordet innan faten är länsade....

onsdag 22 januari 2014

Veckans druva: Touriga franca

Touriga franca? Låter som en druva med franskt ursprung, eller? Nej, förmodligen har denna rödvinsdruva sitt ursprung i Douroområdet i Portugal. DNA-analys visar att druvans föräldrar är touriga nacional och marufo, vilka båda återfinns i Douro.
Viner på touriga franca når, eller kan nå snarare, upp till samma nivå som viner på touriga nacional. I regel får de inte samma koncentration men uppvisar ändå fyllighet och en trevlig aromaticitet. Vidare har ofta viner på druvan inslag av röda bär, viol, örter, kryddor och blommighet. Lite välgörande strävhet därtill.
Man kan väl avslutningsvis konstatera att touriga franca inte nått samma berömmelse som touriga nacional.

tisdag 21 januari 2014

Middag med vinprovning hos familjen E

En lördag i januari bjöd våra vänner familjen E på middag. Till middagen hade de arrangerat en vinprovning. På ett papper fanns Systembolagets beskrivningar till tre okända viner. Vilken beskrivning hörde ihop till vilket vin? Från vilka länder kom vinerna? Vilken druva var respektive vin gjort på? Man kan väl säga att Lena och jag lyckades pricka in vinerna riktigt bra, vilket inte alltid är fallet. Riktigt kul, faktiskt!
Vinerna presenteras här nedan.
Fox Creek Short Row Shiraz 2011, Australien, nr 6145, 156 kr
Björnbär, peppar, kaffe, choklad och vanilj. Publikfriande. Ja, det fanns något som förde tankarna till Australien. Ett riktigt gott vin!
Barolo Albe G.D. Vajra 2008, Piemonte, Italien, nr 2398, 191 kr
Stramt och kärvt. Körsbär, choklad, viol och tobak. Hmm, ganska röd färg. Ja, det här måste vara gjort på nebbiolodruvan. Mycket riktigt! Ett barolovin som vi druckit ett flertal gånger tidigare. Enligt min mening kvällens godaste vin!
Guigal Crozes-Hermitage 2009, Rhonedalen, Frankrike, nr 2802, 151 kr
Kvällens svåraste vin att pricka in. Kryddigt med vitpeppar och björnbär för ju tankarna till syrahdruvan. men är det inte väl vaniljmättat för att vara franskt? Spanskt? Nej, ändå inte. Måste vara franskt ändå. Guigals viner får ju tillbringa mycket tid på ekfat och får en ganska tydlig vaniljton eller snarare fatton, vilket det här vinet har. Doften stallig på ett lite annorlunda sätt. Gott, men har varit godare andra gånger vi druckit det.

Tack familjen E för denna trevliga och lärorika kväll!




måndag 20 januari 2014

Middag hemma hos familjen F-J

 Så var vi hemma hos våra vänner familjen F-J. Barnen fick sitta runt eget bord och kände sig nog ganska vuxna. Barnen fick grillspett med pommes chateau och åt med god aptit. Snart såg vi dock ett pärlband av barn som begav sig nedåt till husets lekrum, varvid högljudda, men glada samtal, tog vid!
G. som är en väninna till mig från studietiden (Värmlands nation i Uppsala i synnerhet)  arbetade likt en galärslav i köket medan vi andra satt och latade oss.
  Två av deras tre barn är i samma åldrar som Arvid och Sigrid. Deras trea, lille O., är däremot yngre. Han höll sig mer där vi vuxna var.
 G.
 Huvudrätten var Boeuf Bourguignon men med korv i receptet. Serverat med pressad potatis. Till detta serverades riojavinet Baron de Ley.
 Anders ser väldigt nöjd ut då efterrätten serverades

 Tysk citronkaka

  175 g margarin
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Riven skal från en halv citron
Saften från en citron
2 dl florsocker
Smörj och bröa en liten springform. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör ner rivet citronskal. Häll i smöret och rör om tills smeten är helt slät. Häll smeten i springformen, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40-50 minuter. Känn efter med provsticka. Pressa saften ur citronen och blanda med florsocker (späd ev. med vatten om det blir tjockt). Tillsätt en droppe gul karamellfärg om du vill. När kakan är klar, flytta över den till en tallrik (eller serveringsfat). Gör små hål med t.ex. en provsticka (stick ner till botten och "rita en liten cirkel" med stickan för att göra hålet något större). Häll över all citron- och florsockerblandning och låt det sjunka ner i hålen. Garnera med flagad mandel. Ställ in i kylen för stelning.
En mycket trevlig kväll med diskussioner om både högt och lågt.

söndag 19 januari 2014

Dukning i mörkaste januari.

Vi var bjudna till fam E. en lördagskväll i tidig januari.
 De hade dukat i vitt och rött och brunt. Mässingsljusstakarna "lyfte upp" stearinljuset allteftersom det brann ner. På mitten en "frostad" krans i rött och brunt med ett brunt blockljus i mitten.


lördag 18 januari 2014

Ostfondue

 

 Fredagskväll. Anders, Arvid och Sigrid kommer hem sent från tennisen. Jag kom hem en kvart innan. Vi visste redan innan att schemat skulle bli så här, varför vi hade planerat för en riktig snabbrätt som ändå känns roligare än snabbmakaroner en fredagkväll. 

Ostfondue

2 vitlöksklyftor, pressade
500 g Gruyère
1 tsk potatismjöl
3½ dl matlagningsvin
Att doppa i
 förrostade vita brödtärningar
Tärnad gul och röd paprika
samt tärnad gurka (allat i lagom stora bitar så att de går att trä på fonduegafflarna)
Riv osten grovt. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl vin. Koka upp resten av vinet i fonduegrytan tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna och red av med potatismjölblandningen.  Vispa ned den rivna osten och sjud tills osten har smält. Tänd värmestället och placera grytan på sin ställning. Doppa bröd och grönsaker med fonduegafflarna i den sjudande ostmassan.
 Jag har mest doppat brödskivor i fonduen tidigare - paprikor var en riktig höjdare - rekommenderas varmt.
Njae ingen riktig hit hos barnen. Inte alls faktiskt. MEn men.

Vi drack en ekad chardonnay till.

fredag 17 januari 2014

Servettbrytning: Fisken eller Pilen

Ännu en av alla dessa fiskvikningar. Fast arvid tyckte att det mer liknade en pil.
Fiskstim.
Fisken eller pilen
Vik servetten diagonalt på hälften.
Vik upp det mottersta hörnet mot servettens bas. En triangel bildas på servettens mitt.
Vik ner övre vänstra sidan så att den går kant i kant med triangelns vänstra sida.
Gör likadant med servettens högra sida.
Vik servettens vänstra sida mot servettens mitt 90 grader mot tidigare läge på övre delen.
Gör likadant med servettens högra sida.
Vänd på servetten.

 

torsdag 16 januari 2014

Vinerna på Nyårsafton

Vi firade en riktigt trevlig nyårsafton med våra goda vänner familjen J. Eftersom det var just nyår blev det en hel del god mat och goda drycker. Här följer dryckerna som intogs.
Palmer Millésime Brut, Champagne, Frankrike, nr 7867, 271 kr
Den här champagnen hälldes upp redan vid sextiden, så det var det första vi drack under kvällen. Gröna äpplen, bröd, citrus och ett tecken på att det skulle bli en trevlig kväll!
Sancerre Les Baronnes 2012, Loire, Frankrike, nr 32253, 161 kr
"Sauvignon blanc från Nya Zeeland!" utbrast både Lena och jag i kör när vi blev ombedda att gissa. Men Loire ligger väl inte i/på Nya Zeeland? Nej, just det. Druvan var rätt men vi hamnade lite snett när vi skulle pricka in halvklot, kan man väl säga.
Ett mycket gott vin! Krusbär, fläder, nässlor och citron. Druvtypiskt.
Saint Romain Louis Max 2011, Bourgogne, Frankrike, nr 5472, 171 kr
Vi är kvar i Frankrike men här flyttat till Bourgogne, vilket känns. Den där känslan av rostat bröd och smör dyker upp. Ett gott vin, men inte i klass med kvällens tidigare viner.
Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne blanc 2012, Bourgogne, Frankrike, nr 5798, 121 kr
Bourgogne även här. Inte mig emot! Bourgogne är nog ändå favoritområdet på den vita sidan för mig. Trots det lägre priset tycker jag att detta vin håller högre klass än det föregående bourgognevinet. Äpplen, rostad karaktär, smör och citrus. Riktigt gott!
Palmer Brut Reserve, Champagne, Frankrike, nr 7372, 231 kr
Avslutar kvällen som vi inledde den - med champagne från Palmer. Dock inte samma sort.
Friskt med inslag av gula äpplen, kex, apelsin och bröd. Gott, men inte kvällens godaste champagne.

Tack familjen J för denna kväll!

onsdag 15 januari 2014

Veckans druva: Tinto cão

Rödvinsdruva med gamla anor som sedan länge har odlats i Douro och i Dão i Portugal. Tinto cão betyder röd hund och varför druvan heter just så vet man inte.
I Douro är tinto cão är en av de mest populära portvinsdruvorna. Den har en lite mjukare framtoning än den mer bullrande touriga nacional, men uppskattas för att den ger viner som åldras med behag.
I Daoregionen är man mer kluven till druvan. Den kan ge både förträffliga och ganska hemska viner. När vinerna (pratar nu vanliga rödviner) blir bra är de mörka i färgen, aromatiska med röda frukter och något blommigt, kraftfulla men samtidigt avrundade.
Utanför Portugal finns lite spridda skurar av druvan i Kalifornien och i Australien.

tisdag 14 januari 2014

Vintips: Masi Grandarella 2009

Masi Grandarella Appassimento 2009, Venetien, Italien, nr 32444, 201 kr
Det här är också, likt Masi Osar som jag skrev om nyligen, ett Masivin från Venetien som inte görs på de tre förväntade druvsorterna corvina, rondinella och molinara. Druvsorterna i Grandarella är refosco (75%) och carmenere (25%). Även här då en lite annorlunda smak än den man väntar sig i ett vin från Venetien. Men det är ett mycket gott vin! Välbalanserat med inslag av choklad, kryddor, körsbär och vanilj. Just vaniljen håller sig kvar länge i eftersmaken. Mycket gott, mycket gott!

måndag 13 januari 2014

Tre viner från Vila Santa

Vila Santa Trincadeira 2011, Alentejo, Portugal, nr 79204, 101 kr
Saftigt vin med inslag av gräs och en lite stjälkig framtoning. För blaskigt, tyckte någon. Kvällens godaste vin, tyckte jag själv.
Vila Santa Syrah 2011, Alentejo, Portugal, nr 71272, 101 kr
Smakrikt och fylligt vin med inslag av mörka bär, peppar, choklad och vanilj. Jag är lite dubbel i min inställning till syrahdruva. Är vinet från Rhônedalen gillar jag syrah. Syrahviner från övriga världen fastnar jag inte så ofta för.
Vila Santa Reserva 2011, Alentejo, Portugal, nr 12507, 101 kr
Det enda av de tre provade vinerna som finns i det vanliga sortimentet. Örter, kryddor, björnbär, choklad och vanilj. Detta prisbelönta vin tyckte två av vindrickarna var godast.

söndag 12 januari 2014

Portugisisk trerätters meny: Caldo Verde, Frango Piri Piri och Arroz Doce

 
Så var det trettondagsafton igen.
Svaret på gårdagens fråga - selterglas och vinglas har bytt plats. Vi saknar dessvärre bild av förrätten - en portugisisk grönkålssoppa, men den bör testas - suveränt god

Caldo Verde - Portugisisk grönkålssoppa,

8 pers
5-6 vitlöksklyftor, pressade
12 potatisar, skalade och skivade
ca 300 g skivad kryddad korv, exempelvis chorizo, skivade
olivolja
ca 2,5 liter grönsaksbuljong
eller 2 paket fryst grönkål, ca 1 kg
2 tsk finhackad röd chilipeppar eller några droppar het chiliolja
Servering:
pocherade ägg
baguetter
 
Fräs vitlöken i lite olja i en stor kastrull, lägg i potatisen och den skivade korven och fräs någon minut under omrörning. Häll på buljongen, lägg i grönkålen och chilipepparn och koka upp.
Koka soppan under lock cirka 20 minuter, eller till dess potatisen är mjuk och korven gett buljongen god smak.
Servera med ett pocherat ägg i varje tallrik.
Huvudrätten var portugisisk kyckling, frango, med stark piripiri smaksättning - riktigt, riktigt gott!Kryddan piri piri är en variant av chili som portugiserna importerade från Moçambique då detta var en portugisisk koloni.

Frango Piri Piri

2 kg kyckling filéer
Marinad (1/3) och resten (2/3) används som dressing till maten:
vitlöksklyftor från en hel vitlök, pressade
3 msk torkade piri piri (chiliflakes)
1 msk salt
2 dl olivolja
1 dl vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Tillbehör:
Creme fraiche
Blandad sallad
Pommes frites
Börja med marinaden (piri piri-olja): Blanda alla ingredienserna till marinaden. Låt stå och mogna minst en timme, gärna över natten. Marinera kycklingfiléerna i en del av oljeblandningen i dubbla plastpåsar och låt dra in några timmar. Vänd på plastpåsarna mellan varven så att allt fördelas väl. Sätt in i ugnen och grilla den därefter tills kycklingen är klar. Servera med pommes frites, creme fraiche och resterande delen av piri piri-oljan.
 
Klockan tickade på och tiden försvann - vilket kanske var tur, hade vi slevat i oss maten alltför kvickt hade vi sannolikt fått vila mellan rätterna.
Nu var vi alldeles lagom mätta. Arvid hade utlyst tid före första rätten, så att han och Sigrid skulle hinna påbörja lekarna före förrätten med V. och J. N.
Efterrrätten var en risgrynsrätt toppad med citronskalscest och kanel. Jag måste själv tillstå att denna ska nog få byta ut ris a la maltan under våra framtida julbord - detta var riktigt riktigt gott - citronskalen var ett absolut måste.

Arroz Doce

6 dl vatten
3 dl grötris
100 g smör
1 tsk salt
4 kanelstänger
2 vaniljstänger
2 dl strösocker
8 välskrubbade citroner, skalen
14 dl mjölk
8 äggulor
malen kanel
Koka vatten, ris, smör, salt och kanel under lock i 10 minuter. Halvera vaniljstängerna och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstänger och korn, socker och 10 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången och kanelbitarna. Vispa samman citronskal, äggulor och resterande mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud tills den tjocknar. Häll upp riset på ett fat och låt det svalna. Garnera med malen kanel.
Hela menyn var verkligen bra - rätterna passade bra med varandra.
UDenna gång var det fler än jag som lurade runt med kamerasiktet i högsta hugg. Kul.

lördag 11 januari 2014

Dukning med portugisiskt tema

Jag vet inte riktigt varför men när vi skulle ha tema Portugal kändes det spontant som om vi skulle ha gyllene accessoarer, inte silvriga. Kanske är det på grund av det där emblemet som syns på flaggan?
Nåväl grönt och rött med guldiga (eller av mässing) ljusstakar och fåglar på bordets mitt. En guldfärgad löpare lyckades vi gräva ut ur en garderobgömma.
Stolsryggarna pryddes av de luvor med narrpinglor på som jag beskrev för någon vecka sedan. Färgerna på narrluvorna gick, helt passande, i rött, grönt och guld.
Stearinljusen vsarierade i rött och grönt och värmeljushållarna likaså.
Selterglasen gick i rött. Servettbrytningen heter rosen.
 Förrätten skulle bli en soppa varför servetten fick samsas med en soppskål på den avlånga huvudrättstallriken.
Som kanske har framgått gång efter gång efter...jag vurmar för några få färger (om det inte är pasteller eller ...ja tema grundfärgerna eller så...) på bordet.
Bordet är redo...
Veckans fråga, vad är det för fel på glasens inbördes ordning?