måndag 20 januari 2014

Middag hemma hos familjen F-J

 Så var vi hemma hos våra vänner familjen F-J. Barnen fick sitta runt eget bord och kände sig nog ganska vuxna. Barnen fick grillspett med pommes chateau och åt med god aptit. Snart såg vi dock ett pärlband av barn som begav sig nedåt till husets lekrum, varvid högljudda, men glada samtal, tog vid!
G. som är en väninna till mig från studietiden (Värmlands nation i Uppsala i synnerhet)  arbetade likt en galärslav i köket medan vi andra satt och latade oss.
  Två av deras tre barn är i samma åldrar som Arvid och Sigrid. Deras trea, lille O., är däremot yngre. Han höll sig mer där vi vuxna var.
 G.
 Huvudrätten var Boeuf Bourguignon men med korv i receptet. Serverat med pressad potatis. Till detta serverades riojavinet Baron de Ley.
 Anders ser väldigt nöjd ut då efterrätten serverades

 Tysk citronkaka

  175 g margarin
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Riven skal från en halv citron
Saften från en citron
2 dl florsocker
Smörj och bröa en liten springform. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör ner rivet citronskal. Häll i smöret och rör om tills smeten är helt slät. Häll smeten i springformen, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40-50 minuter. Känn efter med provsticka. Pressa saften ur citronen och blanda med florsocker (späd ev. med vatten om det blir tjockt). Tillsätt en droppe gul karamellfärg om du vill. När kakan är klar, flytta över den till en tallrik (eller serveringsfat). Gör små hål med t.ex. en provsticka (stick ner till botten och "rita en liten cirkel" med stickan för att göra hålet något större). Häll över all citron- och florsockerblandning och låt det sjunka ner i hålen. Garnera med flagad mandel. Ställ in i kylen för stelning.
En mycket trevlig kväll med diskussioner om både högt och lågt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar