söndag 1 juni 2014

Bulla upp inför barnkalas med vaniljbullar, mandelkubb, moccarutor, chokladbollar, banankaka, morotskaka och trikoloren chokladtårta


Arvid fyller 8 detta år, varför vi hade funderat en hel del på att ändra menyn från bullkalas till kalas med mer matig meny, i stil med hamburgare. Till slut föll vi dock tillbaka på bullarna.

Arvid och Sigrid har båda valt trikolortårtan som vi hade på nyårsafton.
För att få ett mer Angry birds inspirerat tema köpte jag en tårtoblat med de färgglada fåglarna på som jag placerade på tårtans topp.

Chokladtårta a la Trikolor

6 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
400 g ljus choklad
500 g vit choklad
Värm 2 dl grädde och smält ner den mörka chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten i en drygt 2 liter plastad form. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Värm 2 dl grädde och smält ner den ljusa chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över det mörka lagret choklad. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Värm 2 dl grädde och smält ner den vita chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över de övriga chokladlagren. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Montera på en tårtoblat  på toppen några timmar före den ska serveras. 

Chokladbollar (högst upp)

100 g smör, rumsvarmt
1 12 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
5 dl havregryn
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i kokos. Förvara i frysen eller kylen.

Moccarutor (mittennivån)

5 dl grädde
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr
100 g margarin eller smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Vispa grädden lätt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockret. Tillsätt grädden. Häll smeten i bakplåtpappersförsett långpanna. Grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyr. Låt kakan svalna innan Du brer över glasyren. Strö på kokosflingor. Skär upp i lämpliga bitar.

Morotskaka (längst ner)

3 morötter
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
saften från 1/2 citron
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Glasyr
150 g Philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
Rör samman de torra ingredienserna för sig och övriga för sig. Blanda sedan samman allt och häll smeten i en smord form. Låt grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Blanda samman glasyren till en jämt smed och bred över den kalla kakan. stick i litet "pins" med valfria figurer som dekoration.. 

 Banankaka

75 g smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl strösocker
2 st mogna bananer
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1,5 l stor form.
Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Skala och mosa bananerna. Rör ner banan, kanel och mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat. Rör snabbt ner mjölkblandningen. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 55-60 min.

Mandelkubb

5 bittermandlar
100 g margarin
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
5,5 dl vetemjöl
Garnering:
Pärlsocker
Riv mandeln. Rör ihop margarin och socker så att det blir poröst. Tillsätt ägg, gräddfil, hjorthornssalt, mandel och mjöl.
Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg dem på smorda plåtar. Strö på pärlsocker och grädda i ugnen i 10 minuter (200 grader C).

Vaniljbullar

450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Fyllning
400 g smör
2 dl socker
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Rulla samman degen till en avlång form bildas. Skär i 5 centimetertjocka strängar. skär igenom degen på ena sidan med två snitt så att "klor" uppstår. Lägg på bakpapper på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 10 minuter i 250 grader C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar