Freisa är en rödvinsdruva som odlas i Piemonte i Italien. Där anses den vara en av de äldsta och viktigaste druvsorterna. Den nämns i skrift redan år 1517.
DNA-analyser visar att freisa är släkt med Piemontes stolthet nebbiolo. Dessutom uppvisar freisa (genetiska) likheter med Rhônedalens vitvinsdruva viognier.
Piemonteviner gjorda på nebbiolo, barbera och grignolino kan till och från få en näve freisadruvor som en extra tillsats. Men i ett antal viner återfinns druvan som soloartist.
Viner gjorda på endast freisa har ljust röd färg och gott om såväl syra som tanniner. Man hittar inslag av jordgubbar och hallon inbäddade i en bitter inramning som inte tilltalar alla. Men just kombinationen av å ena sidan den oskyldigt ljusa färgen och de snälla tonerna av jordgubbar och hallon och å andra sidan den tuffa syran och de sträva tanninerna gör freisaviner intressanta.
De finns också i en lätt spritsig form.
onsdag 25 juni 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar