måndag 29 december 2014

Gratinerad hummer och gratinerad krabba....

 Nobelmiddagen detta år blev litet av en generalrepetition  av vissa rätter som ska serveras på nyårsafton!
 
 Inte dukningen dock! 

 Gratinerad Hummer


2 humrar (kan bytas mot krabba eller kräftor)
1 schalottenlök
4 champinjoner
1 klyfta vitlök
½ dl majonnaise (kan bytas mot creme fraiche)
3 msk grädde
1 msk vitt vin
2 stänk worcestersås
2 msk cognac
1 dl riven ost
1 nypa kajennpeppar
1 nypa salt

Alternativ:
Hackad dill
Hackad gräslök

Rensa klor och ben på hummerkött, och skär hummerstjärten i bitar. Finhacka champinjoner och schalottenlök, pressa vitlöken.
Blanda med övriga ingredienser och hummerkött. Spara hälften av osten.
Lägg fyllningen i hummerskalen eller små gratängformar, toppa med riven ost.

Gratinera i ugnen, 250 grader Celsius i cirka 10 minuter
Jodå - Pommery passade fint till!
 

Gratinerad krabba

2 kokta krabbor på ca 500 g
vardera
1 dl majonnäs, hemgjord
eller köpt
1/2 msk tomatpuré
2 tsk konjak
2 krm salt
1/2 krm kajennpeppar
3 msk hackad färsk dill
Peta ur romkakan och ta vara på så mycket vitt kött du har tålamod till i håligheter och ben. Spara klorna att servera separat eller använd också det köttet i gratängen.
Rör ihop romkaka och vitt krabbkött med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Fyll krabbskalen med röran och ställ i en ugnsform. Sätt in i övre delen av ugnen och gratinera i cirka 5 minuter.
Som liten förrätt kan krabbgratängen fördelas i fyra portionsformar.
Servera den gratinerad krabban, eventuellt med klorna vid sidan av, med skivor av rostad baguette och en grönsallad att äta till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar