måndag 8 december 2014

Årets pepparkaksbak!

Jag vet inte vad det är med receptet till vår deg men den ÄR godare än någon annan jag någonsin har smakat. Det är samma sak med de färdiga pepparkakorna, andra kan nog vara snyggare, men godare än dessa finns inte i stada!
Jag tog bara bilder på hälften av dem alla - resten hamnade i en betydligt tristare plastburk...
 Arvid och Sigrid är också väldigt laddade inför bakningen. Tidigare år, brukar Sigrid segna ihop på upploppet, men detta år höll hela familjen ut. Vi bakar dubbla satsen som anges nedan vid första advent. Det räcker vanligtvis ganska exakt till juldagen - och då har ändå Arvid hållit både sig själv och oss andra i strama tyglar av rädsla att det inte ska räcka...

 Julpepparkakor 

300 g smör smältes
5 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel, malen
1 msk kardemumma - gärna hälten färdigmalen och hälften malen med mortel vid baktillfället
1 msk nejlikor, malen
1 tsk ingefära, malen
Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
10 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
Rör ner mjöl och bikarbonat med övriga ingredienser. Låt stå över natten.
2-4 dl mjöl ytterligare behövs vid utbaket. Kavla ut och stansa ut pepparkakor. Grädda i 175 grader C. tills pepparkakorna antagit lagom brun färg.
 Även Anders anslöt till julbaket detta år - han skapade vinglas och annat av sin deg... Det mesta utgjordes dock av det gamla traditionella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar