måndag 2 februari 2015

Fänkålssoppa med stiltonost

Jag tror att vi har beskrivit vår lilla fadäs med 3 kilo inköpt grönmögelost strax före jul. Nå det är gott, men sitta och äta grönmögelost morgon middag och kväll kan bli litet i mesta laget.
Vi gjorde en soppa av en del. En väldigt barnvänlig, nota bene, Sigrid och Arvid vart helsålda, liksom även barnen i den familj vi bjöd på soppan.

 Fänkålssoppa med stiltonost

 
50 g smör
8 gula lökar, finhackade
3 fänkål, tärnade
l hönsbuljong (tärning+vatten)
225 g stiltonost eller annan grönmögelost, skurna i bitar
4 dl grädde
salt och peppar

Skala och skiva löken och blanda med fänkålen. Fräs några min under omrörning.

(Ansa, skölj och dela fänkålen på längden. Ta bort de yttersta bladen och skär av en tunn bit längst ner vid roten. Spara de luftiga gröna bladen att dekorera soppan med. Skär fänkålen i strimlor.).

 Krydda med salt och peppar och häll i buljongen. Låt koka ca 30 min.
Mosa eller riv osten och blanda med grädden. Mixa soppan slät. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar