lördag 21 februari 2015

Pannkaksrätter från 4 olika länder, Sverige, Ryssland, Frankrike och Ungern

 Denna fredagskväll för några veckor sedan hade jag fått för mig att jag skulle tillaga flera olika

Pannkaksrätter:

Förrätter:

Blinier

Galetter med grönmögelost och valnötter

Huvudrätt:

Ugnspannkaksrulle med köttfärs

Efterrätt:

Gündelpannkaka med tillbehör

 Galetter

4 dl bovetemjöl
1 ägg
5 dl vatten
1 msk grovt havssalt
2 msk smält ister
smör eller ister till gräddningen
Blanda ingredienserna ordentligt med en mixer. Låt vila minst 2 timmar. Vispa på nytt. Värm stekpannan och smält rejält med smör. Förela en tunn mängd smet över stekpannan och grädda. Vänd på pannkakan och grädda andra sidan. I Bretagne fettar man in stekpannan med en blandning av ister och en äggula - pannkakan ska lossna bättre från pannan på grund av detta.

Fyllning per pannkaka

50 g roquefortost
8 valnötter

 Blinier

20 g jäst
2,5 dl mjölk, 37 grader Celsius varm
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 ägg
                            salt efter smak                             
Servera blinierna med grekisk(!) youghurt och gravad lax.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät. Låt jäsa 30 min.
Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i smeten, rör försiktigt så allt blandar sig. Grädda i väl smord plättlagg ca 2 min per sida.   

Ugnspannkaksrulle med köttfärs

Här gör man helt enkelt köttfärssås som man brer ut över en ugnspannkaka - rullar ihop och strör över ca 2 dl riven parmesan och låter gratinera i ugn tills osten fått en fin färg.

Ugnspannkaka
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk olja
Sätt på ugnen på 225°C. Vispa samman alla ingredienser. Häll smeten i smörjd långpanna ca 30x40 cm och grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.
Köttfärssås
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 riven morot
1 gul paprika, finhackad
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 dl créme fraiche
1 pkt tacos kryddblandning
salt och peppar efter smak
Stek löken och fräs med köttfärsen då löken fått en fin färg. Blanda ner övriga ingredienser och låt puttra i ca 20 min. Ta av från plattan och fördela över ugnspannkakan.
Så börjar det dra ihop sig till efterrätt.

Gündelpannkakor

 Pannkakor  3 ägg,
3 dl kopp mjölk
3 dl vetemjöl
50g smör
Fyllning
125 g valnötter
60 g russin
60 g socker
Skal av 1/2 citron
 Chokladsåsen: Här köpte jag faktiskt färdig - jag vet fusk, men men.
Pannkakorna Vispa ägg, mjölk och mjöl tills du har en slät smet. Låt stå i 10 minuter. Konsistensen ska vara som att hälla grädde. Hetta upp en stekpanna, tillsätt en klick smör. När smöret fräser, häll i en slev smet, flytta pannan runt så att smeten täcker hela botten. Stek på medellång hög värme tills de pannkaka är gyllenbrun under. Vänd den och stek andra sidan på samma sätt. Fortsätt med resten av smeten och ställ åt sidan.
 Fyllningen Finhacka valnötter och russin, och kombinera med socker och citronskal.
Servera det hela med glass.
 Fyllningen gör att Gündelpannkakorna får den rätta smaken.  
 Litet mäktigt med alla pannkaksrätterna blev det. Men mätta blev vi ju! Och gott var det!

2 kommentarer:

  1. Vilken inspirationsinjektion! Det där måste jag föröka mej på!
    Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket!
    Du får ha en fortsatt trevlig söndag, Lena!

    /Anders och Lena

    SvaraRadera