tisdag 25 januari 2022

Dryckesinköp inför dammiddag....enbart från Pommery

I början av februari har jag bjudit in till en liten dammiddag.
10 damer är inbjudna, nio har tackat ja.
Nu har en fått bältros - allt är ju inte corona. Nå jag hoppas ju på att hon blir återställd så snart som möjligt - det hörs dessutom vara ganska smärtsamt. 
Stackarn.
Under senaste månaden har jag legat i för att hinna få fram önskade drycker.
Temat för kvällens drycker ska vara Pommery. 
Orsaken är helt enkelt att mitt bästa vinminne är just en Pommery, Springtime trodde jag, men har förstått att det måste ha varit Summertime.
Jag kom dessvärre inte över någon av årstidschampagnerna.
Det fanns 3 av märket hos systembolaget.
Men jag behövde fler.
Tack vare en vinintresserad och vinkunnig tidigare kollega har jag nu gått och blivit vinimportör (det heter så har jag nu lärt mig), via systembolaget. Han vaskade igenom sina kontakter och..voilá! Stort tack A.! Annars hade det inte blivit så mycket bevänt med min ursprungliga idé. 
Vad har jag då att bjuda på?

Kvällens finaste: Champagne Pommery Brut Vintage 1989 (Pris ca 2 100)

Producerad endast när skörden är exceptionell, är Brut Vintage skapad från ett exklusivt urval av Pommerys sju finaste crus.Vinet består av 50% chardonnay och 50% pinot noir, alla druvor plockas för hand under absolut bästa förutsättningar. Druvorna kommer från 7 Grand cru plotter, här får druvorna perfekt exponering av sol i syd-öst läge. Jordmånen är rik på kalk, vilket sedermera avspeglas sig i smakerna. Efter skörden som är traditionell beslutas det ifall årgången är tillräckligt bra för att framställa en Grand Cru, champagnen får ligga 5 år på sin jästfällning men släpps inte förrän efter 10 år.
Tonerna är komplexa med en djup mineralitet och en pigg syra, färska röda äpplen, persika, citrus, lätt rostade nötter, lagerblad, söta kryddor och brioche.

Kvällens näst finaste: Champagne Pommery Cuvée Louise 2004 (Pris ca 1 300)

Vinet består av ca 65% chardonnay och 35% pinot noir och kommer från 3 Grand Cru byar; Avize, Ay och Cramant. Dessa plottar är enbart för Cuvée Louise och är av naturen de absolut bästa druvorna. Champagnen har legat på sin jästfällning i 4 år och anses som en av Champagne Pommerys bästa vintage i modern tid. Vinet är ytterst komplex i stilen med lätt utvecklade toner. Här kommer det fram lyxiga toner av röda äpplen, grapefrukt, brioche, nougat och mandlar. Avslutningen är lång och är i perfekt balans mellan den höga syran och dess frukt som avslutas med lättare jästtoner och hasselnötter.

Pommery’s prestige Champagne Cuvée Louise skapades först 1979. Självfallet är det en hyllning till Madame Pommery och produceras enbart på den absolut bästa plotten, precis som föregångaren Pommery Nature som redan fanns på marknaden 1874, är Cuvée Louise en Champagne med ovanligt låg sockerhalt och framställs enbart under de bästa åren.

Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till eleganta rätter av skaldjur, fisk eller ljust kött.

Pommery Brut Royal Rosé, Frankrike, Champagne

Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, nougat, persika, ljust bröd och blodapelsin.
Produktnummer: Nr 72322
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Sockerhalt 0,7 g/100ml
Ordervara, längre leveranstid 439:-

Pommery Rosé görs på 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir och 30 % Pinot Meunier och det som gör rosé-Champagne så unikt är att de sedan blandar ner 7% rött vin för att göra vinet till rosé. I detta fall kommer det från Grand Cru-byn Bouzy. Reglerna säger att en non-vintage champagne ska lagras minst femton månader på flaska – Pommery Rosé lagras hela 36 månader för att utveckla den unika karaktären. Tonerna i vinet går åt blodapelsin, hallon, jordgubbar och citrus. På slutet kommer det även fram lättare toner av nougat och bröd. Syran är balanserad med små eleganta bubblor.
Ljus, orangerosa färg.
Bärig doft med inslag av smultron, nougat, persika, ljust bröd och blodapelsin.
Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, nougat, persika, ljust bröd och blodapelsin.
Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur eller till lättare rätter av kyckling.

Pommery Apanage, Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne

Ljusgul färg.
Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gröna äpplen, nougat, grapefrukt och mineral.
Produktnummer: Nr 75319Nr 75319
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Sockerhalt 0,7 g/100ml
399:-
Champagnen är en blanc de blancs, gjord på 100% chardonnay och består av reserve-vin från hela 17 crus. Druvorna plockas för hand och har legat på sin jästfällning i 4 år innan degorgering. Vinbasen är i detta fall 2013. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning på ståltank. Rent generellt har samtliga viner från Pommery väldigt hög syra, något som självfallet återspeglas i denna champagne. Tonerna går åt bröd, röda äpplen, mogen citrus, ingefära och kryddor. Bubblorna är eleganta och eftersmaken är lång, stram och komplex.
Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur eller som aperitif.

Pommery Brut Royal Frankrike, Champagne

Produktnummer: Nr 7590
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Ordervara, längre leveranstid 395:-
Druva: Chardonnay, pinot noir & pinot meunier
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: FrankrikeDenna champagne består av 1/3 av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Druvorna kommer från 40 utvalda lägen som sedan blandas samman, vinet har därefter lagrats i Pommerys källare på sin jästfällning i 3 år. Vinet genomgår malolaktisk fermentering. Basen är alltid tre årgångar, i detta fall 2012, 2013 och 2014. Är en torr Champagne med medelstor, fruktig doft med toner av gula äpplen, grape, brioche och mogen persika. Tonerna går åt gula äpplen, persika, nötter, ljuvliga brödtoner och rostade nötter. Avslutningen är lång med en ljuvlig syra med fin balans av dess frukt och på slutet kommer det fram lättare toner av nougat.

Serveras vid 8-10°C. Läcker champagne att servera till skaldjur, ljust kött, smakrika fiskrätter eller som aperitif.

Om Området: Pommery ligger i hjärtat av Reims och är enda champagnehuset som har vinodlingar mitt i stan. Reims med Épernay och Ay är center för champagneproduktionen. Några av de största champagnehusen har sitt näste i Reims, under staden finns kilometerlånga tunnlar utgrävda ur de enorma kalklämningarna där vissa delar går tillbaka till romartiden.

Om Pommery: Efter att ha gjort en förmögenhet inom yllebranschen planerade Mr Pommery att gå i pension. Under planeringen att luta sig tillbaka och njuta av livet blev Madame Pommery gravid, 17 år efter sitt förstfödda barn. För att säkra sina barns framtid rent ekonomiskt bestämde sig Mr Pommery att återta sin yrkesroll men då yllebranschen var i djup kris hittade han en öppning i den växande champagnevärlden. Redan 31:a december 1856 var alla av Pommerys viner sk Grand Crus och när Mr Pommery gick bort 1858 togs driften över av Madame Pommery. Nästan direkt satsade hon hårt på att lansera sina viner internationellt och var en av de första att marknadsföra lyxprodukter och skapa ett erkänt och lukrativt märke där den redan anrika historien vävdes in i skapandet av ett champagnehus i världsklass.

Förutom att Madame Pommery var en erkänd och framgångsrik affärskvinna var hon även mån om sina anställda och låg i framkant med att införa ett pensionssystem och byggandet av ett barnhem i Reims.

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken kväll det blir.
    Så intressant inlägg. Vad du lär mig!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena! Och vad jag lär mig själv! Använder själv inlägget till att läsa på inför the big D. Tack detsamma!//Lena

      Radera