måndag 19 augusti 2024

Bland tempel och pagoder...

I Tokyos samtliga parker finns det ett och annat tempel eller pagod.
Senso-ji är ett gammalt buddhistiskt tempel i Asakusa, Tokyo, Japan. Det är Tokyos äldsta tempel och ett av de mest betydelsefulla. Den är tillägnad Kannon, medkänslans bodhisattva. Byggnaderna i tempelkomplexet inkluderar huvudsalen, en fem våningar hög pagod och stora portar. Det är den mest besökta religiösa platsen i världen med över 30 miljoner besökare årligen. 

Templet förstördes under en brandbombning av Tokyo den 10 mars 1945 under andra världskriget. Den stora salen byggdes om på 1950-talet. Templet, som tidigare var förknippat med Tendai-sekten inom buddhismen, blev självständigt efter kriget.
Allt sevärt var ju inte religiöst - mitt bland alla skyskrapor fanns mer normala hus insprängda.
När vi skulle gå till stadsdelen Ginza, eller söderut över huvud taget passerade vi denna port. Yasukuni-junja
Kaneiji är en buddhistisk pagod i Tokyo, Japan, grundat 1625 under Kan'ei-eran av Tenkai, i ett försök att efterlikna det mäktiga religiösa centret Enryaku-ji i Kyoto. 
Den fick sitt namn både som en referens till Enryaku-jis plats på toppen av berget Hiei (Tōeizan betyder "Österns berg"), och även efter den tid då det uppfördes, som Enryaku-ji (uppkallad efter Enryaku-årsperioden). Eftersom det var ett av de två Tokugawa bodaiji (begravningstemplet; det andra var Zōjō-ji) och eftersom det förstördes under de sista dagarna av kriget som gjorde slut på Tokugawa-shogunatet, är det oupplösligt kopplat till Tokugawa-shōgunerna.

Ueno Tōshō-gū sägs ha byggts 1627 av Tōdō Takatora. Det är känt att den 1627 tillägnades minnet av Tokugawa Ieyasu (1542–1616), grundaren och den första shōgunen av Tokugawa-shogunatet i Japan, som i praktiken styrde Japan från slaget vid Sekigahara år 1600 till Meijirestaurationen 1868.
År 1651återuppbyggdes helgedomens honden i gongen-zukuri-stil av Tokugawa Iemitsu (1604–1651), sonson till Ieyasu och den tredje Tokugawa shōgun.
Fram till 1868 var helgedomen en del av det buddhistiska templet Kan'ei-ji.
Yasukuni Jinja är en shintohelgedom, jinja, i Chiyoda-ku, Tokyo, Japan, som är ägnad åt andarna till de soldater och andra som har dött, när de tjänat den japanska kejsaren och fosterlandet. Helgedomen uppfördes 1869 av kejsar Meiji för att hedra de som kämpat och dött i Boshinkriget och främjade Meiji-restaurationen. Är den mest betydelsefulla helgedomen för att hedra japanska soldater och andra som dött i krig. Helgedomen listar över 2 466 000 namn i sin själabok, härrörande från Boshinkriget och framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar