Korma
Kycklingen:
600 g kycklingfile
1 dl turkisk yoghurt
1 msk garam masala
1 msk chilipulver (ersätt med paprikapulver för mild smak)
2,5 tsk gurkmeja
1 msk riven ingefära
6 st vitlöksklyftor
Nötpasta:
1,5 dl jordnötter
4 gula lökar
1 dl turkisk yoghurt
Rapsolja till fritering
Grytan:
2 msk tomatpuré
2 msk mald spiskummin
2 st lagerblad
1 msk kardemumma, malen
1 tsk nejlika
1/2 msk kanel
2 tsk korianderpulver
1 msk gurkmeja
1 msk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver)
Salt och svartpeppar
Ca 4-5 dl vatten
Lägg kycklingen i en bunke och blanda med turkisk yoghurt, riven ingefära, riven vitlök, gurkmeja, garam masala och chilipulver. Blanda noga och låt marineras i 30 min i rumstemperatur eller i kylen några timmar.
Hacka löken i strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en fritös. Fritera löken tills dom får en fin brun färg, låt rinna av på papper och svalna. Bevara lite av oljan du friterade i, oljan har massa god smak av löken och blir perfekt att steka kycklingen i senare.
Lägg friterad lök i en mixer, spara lite till garnering av grytan vid servering. Tillsätt nötterna och turkisk yoghurt och mixa tills du får en slät massa. Tillsätt vatten om du tycker att det är svårt att mixa nötterna.
I en traktörpanna eller rymlig gryta häller du ca 0,5 dl av oljan som du stekte löken i. Tillsätt hela kryddor, lagerblad, kanel, spiskummin, nejlikor och kardemumma. Stek kryddorna på medelhög värme under omrörning i ca 3 min. Vänd i kycklingen med sin marinad och stek kycklingen ca 10 min runt om. Tillsätt resterande kryddor, spiskummin, korianderpulver, chilipulver och gurkmeja. Vänd även i tomatpurén och stek allting under omrörning i ca 3-4 min.
Vänd i den mixade nötpastan, kokhett vatten och blanda. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka på medelhög värme under lock i ca 45-60 min, tills kycklingen är helt färdiglagad och grytan känns mustig. Rör om under jämna mellanrum under koktiden och späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns för tjock. Toppa med mandel, koriander och friterad lök vid servering.
Brandlarmet utlöstes medan jag stekte naanbrödet. Men slutet gott...
Naanbröd
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt
2 msk olja
Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål.
Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 40 minuter.
Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt.
Stek dem i stekpanna, 2-3 minuter per sida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar